De belangrijkste les : Positiviteit – Tim Ferriss

De belangrijkste les:

Bron: Revision3

start vandaag nog met keuzes maken! En dan bedoel ik niet of je de afwas nu of over 2 uur gaat doen.. maar echte keuzes die bepalend zijn voor jouw levensweg.

Boeken van Tim Feriss (The 4-Hour-Work week), Daniel H.Pink (Drive), Walter Isaacson (The Innovators), Ryan Holiday (Growth Hacking), en Tony Robbins (Awaken the Giant Witin) kunnen inspiratie bieden, maar jij maakt toch altijd zelf de keuzes en vervolgens de actie die succes gaat brengen.

bol.com   The 4 hour Work Week  Timothy Ferriss   9780091929114   Boeken

Hiervoor bestaat een mooie metafoor: een wilde rivier wat wij het leven noemen. Deze rivier heeft een sterke stroming die altijd maar verder stroomt. Zolang jij geen bewuste keuzes maakt op deze veelzijdige woeste rivier zal hij altijd jou meenemen tot je bij de waterval komt van de Grand Canyon. Maar tijdens deze tocht kun je kiezen om bepaalde vertakking te nemen die een kolkende raft rivier hebben of juist spiegel gladde meren, de keuze is aan jou! Als je de keuze nu maakt zul je stuk meer rust krijgen en kunnen genieten van het nu.

“I challenge you to make your life a masterpiece. I challenge you to join the ranks of those people who live what they teach, who walk their talk.” – Tony Robbins
Wordt bewust wat je tegenhoudt, pijn en plezier brengt zoals Tonny zegt in ‘Awakening the Giant’. Probeer ook jouw ‘problemen’ te vinden en deze op te schrijven. Vervolgens kun je de aanpak gaan bedenken. Veel problemen komen vanuit onze gewoontes die ons perfect helpen maar ook het leven zuur maken indien wij ze op de loop laten. Het lastige aan gewoontes is dat wij deze alleen kunnen vervangen (met moeite) door andere gezondere gewoontes. Dit is ook voor mij een dagelijks doel. Identificeren van gewoontes en kijken hoe deze productiever, gezonder en leuker ingericht kunnen worden.

Tim Ferris heeft mij wakker geschud vorige jaar.  Nu duik ik de verdieping in om niet alleen maar het plaatje te veranderen maar ook de gewoontes die het gecreëerd hebben. Dit zorgt uiteindelijk voor controle over je mentale- en fysieke gezondheid en financiële toekomst. Sparen is ook zo’n gewoonte die bij vele lastig is omdat het plezier van iets nieuws kopen staat voor goed gedrag, maar heb je het wel echt nodig? Zolang je deze behoeftes van plezier en pijn onjuist verdeeld hebt op je gewoontes zul je deze ook nooit gaan veranderen. Of het zal alleen tijdelijk effect hebben zoals je vaak ziet bij mensen die op dieet gaan. Als je jouw gewoontes niet veranderd en jezelf beloond om je goed te voelen door bijvoorbeeld te hardlopen. Hier zit dan je (nieuwe) genot in plaats van weer terug te vallen op eten dat je genot brengt. Mogelijk maar mogelijk met identificeren en bewuste keuzes maken.

Header_heikohartsuijker sparen

Header_heikohartsuijker sparen

Vond je dit interessant? Deel de post en dan kan ik het aanraden om de benoemde boeken is te gaan bekijken. Bedenk dat alles een kwestie van perspectief is. Succes!

Wat zet ik nou wel in de planning en wat niet?Deze video heb ik gemaakt omdat ik vaak de vraag kreeg:
Heiko, wat zet ik nou wel in de planning en wat niet? Is dit uiteindelijk wel een goede bruikbare globale planning?

Het belangrijkste is dat je alles eerst op hakt in hap klaren blokken. Vervolgens kan je dit gaan opdelen en beschrijven in fases zoals ik gedaan heb in een projectplanning. Deze methode samen met de watervalmethode en het “sashimi”-model – heb ik eigenlijk elke jaar weer toegepast en steeds verfijnd. Ik raad ook aan om een methode te kiezen die je goed begrijpt en bij je manier van werken past.

Projectplanning
Hierin staan de fases benoemd vervolgens het vereist voor start en voor afrondingen, werkzaamheden, producten en de mijlpalen worden in dit document meegenomen.

Globale planning
Dit is de planning die je dagelijks gaat bekijken en fysiek uitprinten liefst A3 en bijhouden met een pen. Gewoon de weken wegstrepen, echt super simpel maar enorm sterke techniek. Hierin staan alleen de fases en bijbehorende producten opgesomd en de tijdskaders benoemd.

Beschrijving Fases
Hier ga je uitgebreider de fases beschrijven. Ik heb altijd een algemene planning gehad die maakte in in Google Agenda, deze was gelijk aan mijn gefaseerde planning. Maar hierin stonden ook interviews actuele dingen etc.

Algemene planning:
Deze algemene planning is dynamisch en kan elke dag worden aangepast. Hier kunnen ook onderwerpen aan toegevoegd worden. Nu wordt hier nog Google Agenda voor gebruikt, maar later zou dit ook Outlook agenda kunnen worden. Dit moet je het liefst conform maken met de huidige werkwijze van jouw bedrijf of stageplek.

Gefaseerde planning:
Deze planning staat vast en is ingericht per week, per product. Deze wordt aan het begin van het project opgemaakt. Deze planning is gebaseerd op een project management techniek genaamd Sashimi. Dit om dat er ook fases simultaan moeten lopen. Het gekozen kleurenschema staat voor het volgende: Oranje betekent de originele tijdlijn en de lichte kleur oranje is mogelijke uitloop of bufferzone. Zo gaat de definitiefase vloeiend over in de onderzoeksfase tot de uiteindelijke implementatie. Deze implementatie zal betekenen dat er een presentatie wordt opgeleverd van het advies.

Uitleg Fasering
Aangezien er met een project wordt gewerkt deze komende 20 weken is een project planning essentieel. Hierbij kan fasering van het project de juiste ondersteuning bieden. Omdat de onderdelen allemaal verbonden aan elkaar zijn, is het niet mogelijk om een grondig advies uit te brengen na alleen een definitiefase afgerond te hebben.

Fase 1 Definitie
In deze fase wordt het Plan van Aanpak opgesteld en afgerond. Hierbij wordt ook naar alle mogelijkheden gekeken voor de analyse fase ook wel het onderzoek genoemd. Dit houdt in dat er nog geen conclusie getrokken mogen worden. Belangrijk is dat hier openlijk wordt gecommuniceerd en een open houding is vereist om deze fase af te ronden.

Fase 2 Onderzoek
Het onderzoek bestaat uit twee delen voor en hoofdonderzoek allebei met een eindconclusie. Dit zorgt dat het adviesrapport doelgerichter kan opgesteld worden. De geadviseerde informatie is dan ook gemakkelijk te herleiden naar het onderzoek. Ook is dit een mooi moment om een statusupdate te communiceren omtrent het verloop van het project.

• Vooronderzoek – Bestaat uit inventariseren mogelijkheden en beperkingen.
• Hoofdonderzoek – Kwalitatief gedeelte. Risico/succes analyse en een trendanalyse.

Fase 3 Adviestraject
In deze fase worden de bevindingen en conclusie samengevoegd tot een uiteindelijk advies. Aan de hand van de verworven informatie worden de conclusies getrokken. Hier wordt ook de onderzoeksvraag beantwoord: hoofdvraag neerzetten.. hoe kunnen wij etc..
• Adviesrapport

Fase 4 Implementatie
Hier zal het uiteindelijke een samenvatting van het advies nog gepresenteerd worden aan een deel van de doelgroep: partij x en Y. Ook zal de laatste feedback verwerkt worden in de documentatie.

• Presentatie rapport staf

Als jij nog specifieke vragen hebt laat maar weten! Of begrijp je iets nog niet helemaal, laat gewoon even comment achter onderaan zodat ik daar ook video kan over maken. Ik wil graag jouw op weg helpen met mijn kennis.

Bedankt alvast voor het kijken.

Groet,
Heiko

Niet kunnen slapen?

Dagelijks zijn wij altijd druk met van alles werk(carrière), studie(erkenning, diploma’s), kinderen(onze natuurlijke settle-drang) en ons social life niet te vergeten. Dit is ook logisch want we willen er iets van maken, toch? Alleen het is niet de bedoeling dat als wij net willen gaan slapen onze hersens in hyper-drive gaan om alles op dat moment te verwerken. Wat zorg dat wij blijven malen, malen en malen. Uiteindelijk gewoon niet kunnen slapen.

Dit hyper-drive moment is vaak ook een moment van helderheid net zoals je onder de douche staat en de meeste geweldige ideeën hebben. Dit kunnen wij ons aanleren om de gedachtes tot rust te brengen. Klinkt te zweverig? In de praktijk is het dat niet. We geven de gedachtes en ons zelf gewoon even een ‘rustmoment’ zodat het lichaam daarna volledig kan ontladen. Hieronder staan een aantal handige apps die ik zelf geprobeerd en getest heb en sommige gebruik ik dagelijks. Waarom deze apps gebruiken? Dit zorgt ervoor dat ik de volgende dag ook weer met volle energie maar met name meer focus kan beginnen. Ik hoop dat deze ervaringen en tips helpen zodat jij geen last meer hebt van niet kunnen slapen en meer rust in je gedachtestroom.

1 Flux

flux-shot

Wat doe de app? Flux zorgt ervoor dat het knal ‘blauwe licht’ van een digitaal device sterk wordt gedempt via een filter en zet jou en je lichaam alvast in een slaapmodus. Deze Flux app gebruik ik al een tijdje voor mijn Nexus e-reader, met name omdat het gewoon een stuk prettiger leest dan zo’n bak met licht in je slaapkamer s’avonds. Maar ik heb het blauw filter ook op mijn telefoon gezet aangezien dit mijn dagelijkse wekker is en je kijkt s’avonds toch altijd even erop. Flux draait mee met de dag/nacht cyclus dus overdag merk je het niet en s’avonds dempt hij automatisch het sterke blauwe licht. Dit kan met verschillende filters zelf is mijn favoriet de zachte bruine tint. https://justgetflux.com

Deze app is beschikbaar op Android als iPhone en PC

Prijs: Gratis

2  Pzizz Sleep

 

Als je serieus aan de slag wilt en zorgen dat je goed gereguleerd kan slapen is deze Pzizz app misschien wat voor jou. Deze app claimt zelfs de oplossing te zijn voor Slapeloosheid ( ik zou persoonlijk altijd eerst nog een dokter raadplegen als ik echt slapeloosheid zou hebben). Maar wij Google toch alles dus waarom niet op inspelen?

Deze onderbouwing komt vanuit het gebruik maken van wetenschappelijk technieken die uit de stroom van NLP (neurolinguistic programming) komen. Zo wordt er ook gebruik gemaakt van binaural beats dit verwijst naar een technologie die twee verschillende tonen genereert, een toon voor het linkeroor en een andere toon voor het rechteroor. Maar de app is wel wat prijzig. Daarvoor komt wel in de plaats dat dat je nooit meer naar de zelfde tune hoeft te luisteren. Want deze app gaat automatisch jouw nieuwe meditatie tunes maken. Dit is een voordeel want je bent snel klaar als je al twee keer op dezelfde tune hebt gemediteerd(ieder geval ik wel).  Je kunt ook van ambient(omgevingsgeluiden) houden en dan maakt dit niet veel voor je uit.

 iPhone devices kunnen gelijk aan de slag. Helaas is de app tijdelijk offline gehaald voor Android

Prijs: $4.99 – $10.99. Te duur? Er ook een $0.99 lite versie beschikbaar iTunes store.

3 Deep Sleep with Andrew Johnson

7f7c94ac

 

Dit is iets waar je van moet houden of leren te gebruiken is de ‘guided meditation‘ met een self-help-expert Andrew Johson(die mij aan Sean Connery laat denken). Het doel is om langzaam in een meer relaxte staat te komen. Met als einddoel om natuurlijk in een diepe slaap te komen. Met vriendelijke en zachte stem instructies voor ademhaling en ontspanning technieken, dit kan een waardevolle app zijn voor iedereen die iets nieuws wil proberen om lekker in slapen te komen. Want dit kan je gebruik voor het slapengaan in jouw slaapritueel. De app ziet er niet geweldig uit, maar werkt gewoon goed en is zeer toegankelijk. Hierbij kan een koptelefoon helpen die lekker zit.

Prijs:  $2.99

4 Nature Sounds Relax and Sleep(Natuurgeluiden relax & slapen)

Screen Shot 2016-04-13 at 23.36.59

 

Deze natuurmuziek apps zijn er enorm veel van, vele installeren ook hoop rommel op je mobiel. Dus zorg dat je het merk Zodinplex pakt met een  logo van een blaadje en een muzieknoot. Heerlijke weg dromen op natuurgeluiden en healing sounds van de natuur met deze app. Er zitten ook watergeluiden bij zoals de zee, regen waterval en nog vele meer. Zorgt dat je niet alleen lekker kan gaan slapen maar ook gewoon voor de ontspanning. Ik luister zelf altijd graag naar de roar of surf en de zee.

Deze app is beschikbaar voor Android devices.

Prijs: Gratis

5 Yoga – Wim Hof methode

Screen Shot 2015-12-02 at 13.44.47

Ik kende Wim Hof ook wel ‘the Iceman’  al een tijdje, was alleen sinds kort dat ik echt meer dan onder de indruk was van zijn prestaties. Want niet heel lang geleden is door een wetenschappelijk onderzoek dat uitgevoerd is door Radboudumc bewezen dat zijn meditatie en trainingstechnieken wel degelijk invloed hebben op ons lichaam. Wij kunnen o.a eigen innerlijke thermostaat regelen.

Het verhaal op TedX Amsterdam bekijken? Klik hier voor de video

Maar wie is Wim Hof?

Wim is een Nederlandse wereldrecord houder, avonturier en waaghals, vaak de bijnaam Iceman voor zijn vermogen om echt extreme koude te weerstaan​​. Hij behaalde negen wereldrecords, waaronder een wereldrecord voor het langste ijsbad. Wim brak zijn vorige wereldrecord door een verblijf van 1 uur 13 minuten en 48 seconden ondergedompeld in ijs bij Guinness World Records 2008 Hof beschrijft zijn vermogen om extreme koude temperaturen te weerstaan ​​als zijnde in staat om zijn eigen thermostaat omhoog te zetten met behulp van zijn hersenen.

Wim Hof heeft een methode ontwikkeld die zich kenmerkt door eenvoud en effectiviteit. De effecten en toepasbaarheid van deze methode worden door diverse wetenschappelijke instituten onderzocht, waaronder de Radboud Universiteit. De eerste resultaten tonen aan dat hij zijn autonome zenuwstelsel kan bereiken en zijn immuunsysteem kan beïnvloeden. Dit heeft tot gevolg dat toepassing van de Wim Hof Methode bijzonder belangrijk kan zijn op het gebied van volksgezondheid, sport en vele andere vlakken.

Yoga oefeningen:

Je komt uiteindelijk toch uit om een eigen reeks oefening die jouw bevallen, zo heb ik zelf ook een aantal verschillende oefeningen die ik doe voordat ik s’morgen opsta en einde van de avond als ik ga slapen. Dit helpt met name omdat het mijn ritueel is geworden van mijn lichaam. Hiermee vertel ik dus letterlijk, let op ik ga zo slapen of we moeten opstaan. Als je dit eenmalig gaat doen voor je slapen, begrijpt je lichaam het niet en lig je juist actief in bed. Dit is iets wat je moet aanleren en trainen, maar uiteindelijk geeft dit enorm veel rust en is je lichaam volledige ontspannen.

Wil je graag mijn oefeningsschema dat ik gebruik voordat ik ga slapen? Neem gerust even contact met mij op met de vermelding: oefeningsschema

Succes,

Namasté

Bronnen: 

http://www.innerfire.nl/files/wimhofmethode-presentatie.pdf

http://www.innerfire.nl/methode

http://mashable.com/2014/07/23/sleep-better-apps/?utm_cid=mash-com-G+-main-link

http://mashable.com/2010/06/24/iphone-better-sleep/ 

http://lifehacker.com/5817500/pzizz-helps-you-get-to-sleep-faster

Extra:

kan je ook nog gratis Omvana proberen met de 3 most important question deze is dus wel Engelse app. Het heeft ook een soort meditatie-marktplaats waar je gemakkelijk met paar kliks nieuwe meditatie en podcast kan verzamelen over dit topic, handige app.  Maar luister met name even rustig naar de 3 most important question. 

HBO Afstuderen: Zo doe je dat

HBO Afstuderen: Zo doe je dat

Nu ik afgestudeerd ben voor 2 maanden wil ik graag iets teruggeven aan mijn vrienden en kennissen die nog aan het afstuderen zijn. Zo bedacht ik mij om in een blog wat tips & tricks te geven.

Omdat ik hun tijd ook zeker heb gebruikt om mijn ideeën te valideren, spiegelen, bevestiging. Ook krijg ik nog regelmatig vragen zoals:

  • Als je even naar de opbouw van mijn verslagen wilt kijken in de zin van aansluiting op elkaar: mis ik wat: moet ik mijn kijk verbreden?
  • is het trouwens slim om alle onderzoeken (alles in categorie ‘onderzoeken’ in een groot document te stoppen? Of zal ik ze apart presenteren?
  • Heiko wat bedoel met mogelijk vragen aftikken voor de eindpresentatie? Wat bedoel je daarmee?

 

ngag

Mijn verkorte reactie:  ‘NEEM het initiatief’

Oke, zal even terug lezen. Nou je krijgt gegarandeerd vragen over proces, verantwoording, hoofdvraag etc.  Die kan je perfect zelf al in het begin van je presentatie ‘pitch’ verwerken. Zo haal je in het begin van je verdediging alle vragen weg, zie ook wat je beter had kunnen doen en licht dit toe. Bij mij zorgde dit ervoor dat ik zelfverzekerder overkwam en de presentatie meer power kreeg (die weet waar hij het overheeft..is de gedachte), vaak blijven er dan niet veel vragen over, geslaagd.

Reactie afstudeerder:

oké, tof bedankt gozer.

HBO Afstuderen: Zo doe je dat

Dit zijn een aantal vragen die ik regelmatig krijg van vrienden, kennissen klasgenoten die nu aan het afstuderen zijn op het HBO voor een Communicatie & ICT opleiding. Toen bedacht ik mij waarom schrijf ik hier geen blog over samen met andere tips en tricks plus mijn ervaring en opbouw van documenten?

Dit kan vast ook anderen helpen. Ik probeer mijn proces en mijn stappen duidelijk neer te zetten. Ik heb zelf fouten gemaakt, daardoor moest ik zelfs mijn afstudeerverslag twee keer schrijven van A- Z.. maar toch met wel genoegen afgestudeerd.  Als je nog verdere vragen hebt laat maar weten in de comments!

1) …op tijd

Het is inderdaad afgezaagd maar iemand die op tijd begint, die wint. Dit zorgt dat jij zelf lekkerder in je vel zit, maar met name ook tijd hebt om het goed te maken. Net even die aandacht aan de ‘o’ zo belangrijke vormgeving en styling of die laatste typo’s. Dit kan alleen als je tijdig begint met het inschatten van het werk en de sleutel voor mij was er elke dag mee bezig zijn. Elke dag een paar woorden van je eindverslag al op papier zetten, vanaf het begin van je stage.

2) Lees de eisen, het liefst drie keer

Twee keer mijn afstudeerverslag moeten schrijven.. Heerlijk toch eigenwijs zijn? Ja, vaak heeft dit mij geholpen. Nu heb ik een goed leermoment gehad. Daarnaast als het je even niet lukt? Totaal geen inspiratie? Heel normaal, ga even wat anders doen. Zelf vond ik sporten of een stukje lopen het beste werken, sowieso veroorzaakt obsessief gedrag alleen maar barricades.

3) Gebruik je omgeving

Overleg met kennissen en vrienden maar ook met familie leden over je verslag en laat ze het verslag scannen. Je lees snel ergens overheen, soms kun je ook verhit reageren. Omdat je geeft om een stuk tekst of advies dat voor jou heel belangrijk is. Ik vond zelf via Facebook chat en Google + Hangout of Skype geweldige tools om feedback te krijgenJuist inzichten van andere en mensen die weinig met jouw afstudeerproject te maken hebben helpen! Geef ze ook een kans en laat je document zo nu en dan tijdens het proces scannen. Vaak is het alleen het gevoel dat je goed bezig bent, maar ook dit helpt. Kwestie van zelfvertrouwen en knallen!

4) Kies bewust een begeleider

Let er op dat je niet een begeleider kiest omdat je weer in tijdnood zit maar omdat hij/zij goed bij je past. Jij moet het gevoel hebben, het liefst ervaring dat de begeleider voor je klaar staat (mijn tip is kies een docent waar je al eerder “stressvolle” moment of ervaring mee hebt opgedaan). Afstuderen is toch een periode van een halfjaar. Waar je veel met elkaar zal afstemmen en doorlopen. Realiseer dit goed. Voordat je zegt begeleider x? Ja prima, mooi ik heb een begeleider. Mijn vriend heeft dit helaas moeten ontdekken in zijn afstudeerperiode en weinig tot geen begeleiding ontvangen. Bespaar jezelf deze stress!

5) Onderzoekdocumenten halve boekwerken?

Keep it simple, let op dat dit document niet te groot wordt, niemand wil dat lezen. ‘Kort en krachtig’ is de tip. Je krijgt altijd rondes van schrappen en nog meer schrappen. Zorg dat je zakelijk en concreet formuleert wat benodigd is en praat er niet omheen. Zet er niet alleen maar woorden voor vulling neer. De beste tip die ik kreeg: je hoeft in hett advies niks te verantwoorden, hier schets je alleen de situatie.

6) Ja.. de bronnen

Moest ik dit meteen aan het begin doen ofzo? Dat ben ik vergeten namelijk, moet ze straks allemaal nog toevoegen in documenten.

Zorg dat je dit voor bent en gebruik de standaard bronnen toevoegen van Word het werkt zelfde als de automatische inhoudsopgave. Zowel Mac als Windows Word heeft deze functie. Controleer wel of dit mag vanuit jouw studie. Check de handleiding weer.  : Klik hier voor een tutorial

Handig, Resources & Tools:

Tools & appjes:

Dropbox – Sla echt alles op in de cloud, geen probleem meer met een document kwijt zijn voor altijd.. online super. Zorg ook voor een duidelijke mappenstructuur.

Google Drive – Zelfde als Dropbox cloud service voor jouw opslag online vanaf elke pc/tablet/smartphone.

Pocket  – Echt goudwaard,  hiermee kan je op elke platform bv je interessante onderzoeksartikelen online bookmarken en overal teruglezen, zelf zonder internet.

Evernote app – Als je evernote nog niet kent even downloaden, ik vind het erg handig. Dit is een tool om je stickey notes te digitaliseren. Notities altijd bij de hand op alle devices bereikbaar.

Google Agenda – Je agenda maar dan via Google met name voor Android of HTC gebruikers zeer handig, alles wordt automatisch gesynchroniseerd met je mobiel, tablet en pc.

Handige Boeken:

business-model-generation – geeft je geweldig snel een inzicht in het bedrijf. Er staan genoeg tutorials online en het is makkelijk om te leren en om uit te voeren.

Onderzoek de basis – Zelf vond ik dit boek prima, maar er zijn veel modernere boeken die toegankelijker zijn, maar deze is nog lekker oldschool.

Watervalmethode – Met name de Shashim methode, was voor mijn planning geweldig,  je kunt het voor alles gebruik en het laat je helemaal vrij. Zolang je maar weet wat het betekend.

CGEIT, D. E. (2006, 12 11). Trends in IT en IT-auditing. Opgehaald van http://www.compact.nl: http://www.compact.nl/artikelen/C-2006-1-Rutkens.htm

Grit, R. (2009, September 1). zo-maak-je-een-risicoanalyse. Opgeroepen op Mei 22, 2013, van www.bol.com: http://www.bol.com/nl/p/zo-maak-je-een-risicoanalyse/1001004007118422/

Osterwalder, A. (2013, Oktober 2). Business_Model_Canvas. Opgehaald van http://en.wikipedia.org: http://en.wikipedia.org/wiki/Business_Model_Canvas

Ries, E. (2013). The Lean Startup. U.K.: Portfolio Penguin.

Sinek, S. (2009). Start with Why. Amerika: Portfolio Penguin.

Wikimedia Foundation, I. (2013, November 19). Productlevenscyclus. Opgehaald van http://nl.wikipedia.org/wiki/: http://nl.wikipedia.org/wiki/Productlevenscyclus

Tips van andere afstudeerders:

Rick:

Ik heb gekozen voor de stappen van Jesse James garrett, the elements of user experience toe te passen voor het ontwerpen van mijn opdracht.

 

Mijn ‘basis’ inhoudsopgave gratis:

Hoe vaak heb je wel niet gevraagd aan je collega-studenten of  reeds afgestudeerde of je even hun inhoudsopgave mocht bekijken?

Vaak genoeg neem ik aan, niks mis mee zolang je maar precies doet wat in jouw ‘studiehandleiding’ staat en bij jouw project past. Eigen invulling kan zeker maar overleg dit met je afstudeerbegeleider, verassingen in de laatste twee, drie weken zijn nooit grappig.

Zelf heb ik het final verslag in twee weken geschreven, maar dit raad ik je niet aan. Vergeet daarbij niet dat ik al een afstudeerverslag had geschreven en daar had ik  3 maanden gedaan… om alles in perspectief te plaatsen.

 

Mijn dagelijkse Planningen + TO-DO lijst:

Google Agenda 2013-12-09 14-44-36

  De project planning volgens het sashimi model:

planning_1

Voorbeeld mappen structuur:

Vooronderzoek   Dropbox

Voorbeeld Afstudeerverslag inhoudsopgave:

Inhoudsopgave

1    Inleiding…………………………………………………………………………………………………… 9

1.1    Doel…………………………………………………………………………………………………… 9

2    Aanleiding………………………………………………………………………………………………. 10

2.1    De aanloop……………………………………………………………………………………….. 10

2.2    Waarom bij het voorbeeldbedrijf?……………………………………………. 11

3    Bedrijfsbeschrijving………………………………………………………………………………… 12

3.1    bedrijf y voorbeeld……………………………………………………………………. 12

3.2    Bedrijf x voorbeeld…………………………………………………. 12

4    Opdrachtomschrijving…………………………………………………………………………….. 13

4.1    Probleemstelling……………………………………………………………………………… 13

4.2    Opdracht………………………………………………………………………………………….. 14

4.3    Deelvragen………………………………………………………………………………………. 15

5    Methoden en technieken…………………………………………………………………………. 16

5.1    Methodische aanpak………………………………………………………………………… 16

5.2    Alternatieven…………………………………………………………………………………… 17

5.3    Technieken, hulpmiddelen en tools………………………………………………….. 17

6    Beschrijving van het proces…………………………………………………………………….. 22

6.1    Fasering en planning van het project………………………………………………… 22

7    Producten………………………………………………………………………………………………. 27

7.1    Welke producten zijn er opgeleverd?……………………………………………….. 29

8    Conclusie en aanbeveling………………………………………………………………………… 30

9    Evaluatie………………………………………………………………………………………………… 31

9.1    Het werken bij de bedrijf voorbeeld………………………………………… 31

9.2    Onderzoek……………………………………………………………………………………….. 31

9.3    Proces………………………………………………………………………………………………. 31

9.4    Adviesrapport………………………………………………………………………………….. 32

9.5    Reflectie…………………………………………………………………………………………… 32

10    Bibliografie……………………………………………………………………………………………. 34

11    Bijlagen………………………………………………………………………………………………… 35

11.1    Bijlage 1: Begrippenlijst…………………………………………………………………. 35

11.2    Bijlage 2: Plan van Aanpak Uitleg Fasering……………………………………… 36

11.3    Bijlage 3: Plan van Aanpak……………………………………………………………… 37

11.4    Bijlage 4: Opgeleverde beroepsproducten………………………………………. 37

11.5    Bijlage 5: Voortgangsrapportage – Blogs………………………………………… 37

11.6    Bijlage 6: Week planning Google Agenda………………………………………… 38

11.7    Bijlage 7: Maand planning Google Agenda………………………………………. 39

11.8    Bijlage 8: Projectplanning………………………………………………………………. 40

11.9    Bijlage 9: Hoofdplanning………………………………………………………………… 41

11.10    Bijlage 10: Gekozen competenties………………………………………………… 43

 

Dan als laatste mijn angst en stuiptrekking op het einde. Die mijn begeleider nog wist te sussen, geweldig om het weer terug te zien.

Dat heb ik gedaan en ik ben afgestudeerd met een 8,5  de gecommitteerde waarvoor ik dus ‘bang’ was had mij een 9 gegeven.

Hopelijk heb je genoeg kennis en inspiratie opgedaan om van jouw afstuderen een goede periode te maken en te slagen. Het gaat vast helemaal goed komen, heb vertrouwen.

 

Voorbeeld van mijn Adviesrapport: 

Inhoudsopgave

1       Inleiding. 9

1.1         Leeswijzer. 9

2       Scope. 10

3       Organisatiebeschrijving. 11

3.1         Bedrijf x voorbeeld . 11

3.2         Bedrijf Y voorbeeld . 11

3.3         Bedrijf x onderdeel . 12

3.4         Onderzoeksvraag. 14

4       Probleembeschrijving. 15

4.1         Probleemstelling. 15

4.2         Probleem… 15

5       Resultaten vooronderzoek. 17

5.1         Case studies conclusies. 17

5.2         Resultaten enquête. 18

6       Resultaten hoofdonderzoek. 19

6.1         Interviews resultaten.. 19

6.2         Trendanalyse resultaten.. 21

6.3         Trend Life cycle. 21

7       Canvasmodel Resultaten. 22

7.1         Bedreigingen.. 22

7.2         Kansen.. 23

8       Risico- en succesanalyse. 25

8.1         Inventariseren van de risico’s. 25

8.2         Analyseren van de risico’s. 26

8.3         Risicomaat regelen.. 27

8.4         Succesanalyse. 28

9       Conclusie en aanbevelingen. 29

9.1         Conclusie. 31

9.2         Eindconclusie. 35

10         Verklarende woordenlijst36

11         Bibliografie. 37

12         Bijlage. 38

 

 Doe gewoon je ding Heiko! Dan moet het volgens mij goed komen.  

Dat heb ik gedaan afgestudeerd met een 8,5 🙂 en de gecommitteerde waarvoor ik dus ‘bang’ was had mij een 9 gegeven.

Hopelijk heb je genoeg kennis en inspiratie opgedaan om van jouw afstuderen de beste periode te maken en slagen gaat vast helemaal goed komen, beetje vertrouwen hebben.

De schoolcarrière van Richard Branson

De schoolcarrière van Richard Branson

Wat heb ik geleerd?

Dit blijft natuurlijk een vraag die altijd gaat terugkomen. In de praktijk blijkt toch vaak dat je best veel kennis in pacht hebt. De why is makkelijk te beantwoorden, omdat ik geloof dat ik echt iets doe dat ik leuk vind en dat is de schakel tussen techniek & de mens. Deze combinatie heeft mij altijd al geïnteresseerd en is er met de paplepel ingegoten.

Wat heb ik geleerd?

Even terug naar de eerste vraag: wat heb ik echt geleerd? Dat school of onderwijs je een plek biedt om je netwerk op te bouwen dat je later nodig gaat hebben voor een baan. En niet zomaar een baan een ‘leuke’ baan! De theorieën verwateren altijd snel. Dit komt omdat deze niet ‘praktisch’ worden toegepast, maar de persoonlijke connecties die je opdoet blijven. Juist deze connecties geven je veel mogelijkheden. Daarom probeer iedereen die je spreekt op te nemen in je netwerk of ieder geval in je Linkedin.

Ik zie school ook echt als een kans om je netwerk op te bouwen voor later. Dit is veruit de belangrijkste les naast dat onderwijs je de mogelijkheid geeft om te kijken naar wat je eigenlijk leuk vindt en uitstapjes naar het bedrijfsleven. Via de beruchte stages of werkperiodes creëer je ook weer een uniek netwerk. Dat netwerk kan ingezet worden als het zover is om te zoeken voor een vacature. Daarom is het ook echt belangrijk om goed te kiezen waar je gaat stagelopen of afstuderen. Ga echt niet zomaar ergens stagelopen omdat er toevallig plek is.. Probeer een inspireren plek te kiezen.Ook al wordt dit vaker gezegd neem het goed mee in de overweging.

“School is een plek op je toekomstige netwerk op te bouwen.”

Netwerken en netwerken

Netwerken dus, probeer dat netwerk zo goed mogelijk uit te breiden. De echte kennis komt toch uit iets echt uitvoeren, het praktijkwerk. In de praktijk heb je niet de vaste kaders en loopt altijd alles anders dan verwacht. Dit is ook juist goed, dit geef je nieuwe kansen om te leren ‘hoe het echt gaat’. Veel van de kennis die je opgenomen hebt in het 1/2 en zelfs 3e jaar is niet meer up-to-date. Je valt vaak terug op de dingen die voor jou altijd gewerkt hebben, dit zijn ook de echte skills die je kan gebruiken.

Focus op Familie en vrienden

Wat ook deels aansluit bij de gedachtegang van Richard Branson die steekt ook graag in op het gebruiken van een netwerk. Daarbij vind hij familie maar ook vrienden erg belangrijk voor het bereiken van succes. De juiste personen om je heen verzamelen is een essentieel onderdeel voor een bedrijf maar ook in je privé situatie om gelukkig zijn met je werk en leven. Dit kan zorgen voor de juiste balans. Om nog even af te sluiten hoe het ook kan check de video: ‘de schoolcarrière van  Richard Branson’.

 

quote_good-life-15538

 

Afstudeerverslag:  ‘De Koninklijke Landmacht komt naar u toe’

Afstudeerverslag: ‘De Koninklijke Landmacht komt naar u toe’

Afstudeerverslag KL

Dit was het dan 4 bijzondere jaren bezig zijn met Digitale Communicatie aan de HAN in Arnhem. Hieronder zul je een korte greep vinden uit mijn afstudeerverslag met name de highlights heb ik even verwerkt. Dit gaat samen met een klein deel van de reflectie.

Inleiding

Na een spannend, indrukwekkend en leerzaam halfjaar werken bij de Sectie Communicatie van de Koninklijke Landmacht komt er nu een einde aan mijn studiecarrière en mijn specifieke onderzoeksopdracht voor het project KL200 jaar. Allereerst wil ik graag mijn vele collega’s in Utrecht op de Kromhout kazerne, de sectie communicatie en de personen die het afstudeerproject mogelijk hebben gemaakt, Corné Dalebout en Raymond Franssen, bedanken.

Met name ‘het gevoel om erbij te horen’ en ‘samen aan iets groters te werken’ heeft mij veel voldoening gegeven tijdens mijn afstudeerperiode bij de mannen en vrouwen in het groen. Ook wil ik de soms spannende- maar leerzame samenwerking met Ronald Hoeks benadrukken. Ronald en ik waren altijd zeer kritisch ten aanzien van elkaar, maar dit heeft er juist voor gezorgd dat ik mijn inzichten en input ging aanslijpen en verbeteren. Dit zorgde uiteindelijk voor een beter eindresultaat. Ook de trip met het hoofdcommunicatie van de KL Remy van Strien naar de boekonthulling in Amsterdam van Macro Kroon – Danger Close is mij bijgebleven. Mede omdat de commandant der strijdkrachten, Mart de Kruif, daar aanwezig was en werd geïnterviewd.

Ook mijn Sectie Communicatie collega’s, Suzanne van Rijn en Ilse Celie-de-Windt, bedank ik voor de mogelijkheid om aanwezig te zijn bij de workshops, de communicatiejaardag en de Grebbeberg masters 2013. Het was geweldig om een dag in het veld te zijn en actief te mogen deelnemen als ‘Defensie pers’ met een spiegelreflexcamera in de hand tussen de fanatieke militairen op de Grebbeberg.

Ten slotte wil ik graag mijn afstudeerbegeleider Peter Schulz bedanken die mij veel heeft bijgestaan als sparringpartner en heeft geholpen bij de opzet van het document dat voor u ligt. De ondersteuning via Skype-sessies en via e-mail typeer ik als een dynamische en moderne samenwerking. Daarbij waardeer ik de ondersteuning bij het formuleren van de deelvragen door Marijke van Vijfeiken, docent aan de HAN in Nijmegen.

Het advies

Simon-Sinek communicatiemodel gebruikt in het advies

In het adviesrapport wordt geadviseerd over de inzet van (digitale) communicatie en het benaderen van de doelgroep. Voor deze doelgroep wordt het communicatiemodel The Golden Circle van Simon Sinek geadviseerd (Sinek, 2009). Het vernieuwde model richt zich op het helder en gemakkelijker maken van communicatie en het delen van kennis en informatie met de (primaire) doelgroep.

Reflectie

Mijn praktijkervaring met Defensie, Social media en de benoemde methodes & technieken heeft het voor mij mogelijk gemaakt om te kunnen experimenteren, meedraaien en het werkelijke probleem in kaart te brengen. De modellen en theorieën hebben ook aanpassingen gekend om het toepasbaar te maken op een Defensieonderdeel. De Landmacht verkoopt immers niet daadwerkelijk een product maar levert een soort ‘dienst’ aan de maatschappij.

Ik ben de medewerkers van de Landmacht nog steeds zeer dankbaar dat ik mijn persoonlijkheid en skills heb kunnen aanslijpen tijdens deze vluchtige 20 weken en ik ben trots op wat ik heb opgeleverd en heb bijgedragen aan het hoofdkwartier van de Koninklijke Landmacht. Ik acht mijzelf nu ‘geschikt’ voor de werkomgeving. Daarnaast treed ik zelfverzekerder de onvoorspelbare arbeidsmarkt toe met een juiste houding en visie om echt iets toe te voegen aan deze maatschappij.

Veel gebruikte quote tijdens mijn afstuderen.

Veel gebruikte quote tijdens mijn afstuderen.