De Sc-Fi Boekenwinkels anno 2014

De Sc-Fi Boekenwinkels anno 2014

Boekhandel kwestie in een ‘gratis’ digitale wereld

Couple browsing in a bookstore in Prenzlauer Berg in Berlin Germany. Image shot 08/2009. Exact date unknown.

De failliete boekhandelsketen Polare is ook in de toekomst niet levensvatbaar.

Dat zegt Oscar van Gelderen van uitgeverij Lebowski tegen BNR’s Paul van Liempt.  Dit betekend voor mij dat er drastisch mee moet gegaan worden met de huidige consumenten platformen , want de realiteit hoe mensen boeken nu aanschaffen en waarvoor de boekenwinkels staan staat veruit elkaar. Want het beeld is duidelijk muziek- en boekwinkels zullen steeds meer uit ons straatbeeld verdwijnen. “En dat is – naast mogelijk slecht management van elkaar opvolgende directies – vooral ook onze eigen schuld zegt Dr.Doom van HP de tijd. Ik vind de manier van benoemen dat technologie en ontwikkeling onze schuld is bijzonder, over management kan ik niks zeggen daar zal hij vast wel gelijk in hebben. Het is gewoon één van de verouderde platformen die moet willig nog wordt staande gehouden maar eigenlijk al lang aan vervanging toe is toch?

Introductie

Het is een herkenbaardbeeld dat wij om ons heen zien. De boekenwinkels verdwijn of staan negatief in het nieuws over faillissementen. Helaas want ik vond het altijd heerlijk om in boekenwinkels af en toe binnen te stappen en de geur van nieuwe boeken en de dikte van papier te voelen. Wat boekenwinkel ook bood was nieuwe schrijvers ontdekken of even een uitstapje te doen naar andere lees categorieën zoals architectuur, kunst of reizen. Naast mijn vaste leeskost van Engelse managementboeken vind ik het heerlijk om gewoon te neuzelen tussen de boeken. Ik denk persoonlijk dat dit is iets dat gewoon kan blijven bestaan door middel van creativiteit en vernieuwende visie. Denk aan de kwesties van de platenmaatschappij vs Napster. Tegenwoordig hebben wij Spotify, 22tracks en andere varianten die ons voorzien van heerlijke muziek naar keuze.

 

Werkelijkheid

Amazon

Wat is de werkelijke manier hoe wij boeken aanschaffen? Ik kan alleen voor mijzelf spreken. Ik zie vaak een TEDx spreker of een vergelijkbare spreker via Youtube  of een nieuwsartikel bij Twitter en ontdek vaak via Amazon of Bol.com dat er een Engelstalig boek van is. Daarna ga ik via Amazon nogmaals kijken wat de reviews zeggen en dan niet de betaalde want die pluk je er zo uit. Vaak staan de meeste positieve en negatieve gefeatured. Vervolgens kijk ik of er niet een YouTube video of freebie pdf van is die eigenlijk alles al verteld.

Nadat ik echt overgehaald ben schaf  ik het boek aan via Bol.com. Want de snelle levering, prijs en het idee dat hij over paar dagen in jouw brievenbus ligt  is vaak wel prima.  Dit is een herkenbaar fenomeen wat ook vaak gebeurt bij schoenen, kleren etc. Ook wel  het ‘windowshoppen’ genoemd hier wordt een product offline gespot vervolgens online gegoogled, opgezocht bij een webshop en tegen de beste prijs gekocht.

Hoe speelt de boekenwinkel in kwestie hierop in?

Niet, er ligt een enorme markt waarbij op verschillende punten in deze ‘customer journey’ op in gesprongen kan worden en genoeg mee verdiend kan worden. Polare heeft enorm veel mooie grote panden overgenomen in Nederland en verwacht dat een mooie pand de huidige manier van producten kopen zal veranderen? Dit is iets dat ik niet begrijp, je gaat ervan uit dat er toch iemand bij zo’n intern overleg zegt maar ik koop eigenlijk niet zo mijn boeken.

Als ik het even zwart-wit bekijk hebben boekenwinkels drie “unique selling points“ zoals ik zelf al benoemde zijn dit: het boek onmiddellijk meenemen, je kunt het voelen, ruiken én als je geluk hebt krijg je persoonlijke aandacht. Ik denk met name op het punt ‘service’  nog veel te verbeteren valt. Maar dit is nog op een stoffige manier ernaar kijken wat service is iets dat altijd beter kan en actief aangewerkt moet worden. Krijg jij het gevoel offline dat je een unieke bezoeker bent? Polare of andere boekenwinkels alleen jou graag van dienst wilt zijn met hun geweldige boeken, speciaal voor jou geselecteerd? helaas.

Vernieuwing

Toen ik een stuk las uit een boek van Gary Vaynerchuck in Crush It! Kwam ik dit stukje tekst tegen dat eigenlijk precies zegt over de status van de huidige markt.

“Quantity is up, price is down, which means the cost structure has to shrink dramatically. If the traditional platforms are sinking ships, then journalist are sailors who need to jump. If there not strong enough to get to the new ship, yes they’re going to drown. A lot has been made of how the music and news industries have been turned upside down by internet technlogy, but anyone who think the revolution is going to stop there is really naiv. ”   – Gary Vaynerchuck

 

De Sc-Fi Boekenwinkels anno 2014?

Dit was een waardevol advies geweest voor Polare of Selexyz . Helaas heeft het tegenovergestelde plaatsgevonden en zijn ze juist opgeschaald in de kostenstructuur en dat heeft ze de kop gekost. Voor de vernieuwing moet er een integratie plaats vinden van offline & online. Waarbij de werkelijke ‘customer journey’ centraal staat. De winkels zouden zelfs een plek kunnen worden voor flexwerken met goede koffie en alle kennis gratis aanwezig.

Klanten zouden tijdelijke freebies boeken mee kunnen krijgen via hun mobiel of een gratis mini e-boek bij elke aankoop van een normaal boek. Of zelfs allemaal gepersonaliseerde e-boeken abonnementen soort Netflix idee maar dan voor boekenwinkels. Waarbij klanten zelf bepaalde wanneer, wat zij consumeren. Er is genoeg mogelijk alleen moet hier met een frisse blik naar worden gekeken. Zie ook een integratie van tablets in de boekenwinkel moeten komen, maar let op deze moeten wel echt wat unieks kunnen bieden. Bijvoorbeeld uitgebreidere versie of video’s, interactieve foto’s etc.

Hiervoor moet natuurlijk drastisch de cultuur en visie aangepast worden en of de boekenwinkels deze aanpassingen al aan kunnen is de vraag. Want een prijs gevecht aangaan is eigenlijk altijd een verloren strijd.

 

– the game is changing, and your opportunity is huge if you take it. –

 

Een reactie plaatsen

Protected by WP Anti Spam