HET IS MAANDAG: WEB 2.0 MANIER VAN WERKEN

Organisaties die beter worden met het leerproces door middel van inzet van Social Media. Natuurlijk moet de organisatie dit ook willen en niet vast gesleten zitten in vaste patronen en denkwijzes. Centraal informatiepunt maken waar werknemers hun info kunnen vinden of kwijt kunnen zodat iedereen weet wat elkaars expertises zijn. Er zijn al meerder bedrijven die een intern microblog systeem (soort van interne Twitter) hebben ingezet om de interne communicatie te verbeteren en alles voor de werknemers transparanter en opener te maken.

IBM heeft zelfs verplichte innovatieve blog dagen waarbij ze creatief bezig moeten gaan met een idee en hier open over gaan discussiëren, dit  in plaats van hun dagelijkse werk. Bedrijven komen nu ook met vraagstukken naar de medewerkers toe en posten deze gewoon op de homepagina. Zodat iedereen die mogelijk een oplossing heeft deze kan delen en het vraagstuk zo snel mogelijk wordt opgelost. Bij het bedrijf zelf zit vaak meer kennis en experts dan wordt gedacht. Wat is er nou mooier dan deze kennis gratis te delen met elkaar?

Ik vind persoonlijk dat we echt af moeten van de “eilandjescultuur” die te gemakkelijk gevormd wordt. Wat ook belangrijk is dat je het niet verplicht. Mensen gaan vanzelf wel kennis en hun mening delen zolang het actief wordt gebruikt en ondersteund. Wat ook veel bedrijven weer naar terug willen of naar terug stappen is een platte organisatievorm met zo min mogelijk “schakels” er tussen wat de communicatie kan verstoren en geld bespaard.

web 2.0 lijst:

1 Sta innovatie niet in de weg.

2 Vertrouw in je medemens.

3 Wees zelf open en transparant.

4 Wees zelf enthousiast en motiverend.

5 Social Media begint bij je zelf.

De punten van Menno Lanting zijn hier en daar iets aangepast want ik vind dat jij de gene bent die eerst moet veranderen. Want pas als dat gebeurd is kan je het ook aan andere vertellen en opdragen. Vandaar ook het laatste punt.

26-9-11 bron: Lanting, Menno(2010). Connect! Amserdam/Antwerpen: Uitgeverij Business Contact.

26-9-11 bron: http://www.infed.org/biblio/learning-organization.htm

26-9-11 bron: http://www.hansonexperience.com/blog/images/root/fokke_20en_20sukke_small.jpg

Getagged 

4 gedachten over “HET IS MAANDAG: WEB 2.0 MANIER VAN WERKEN”

 1. Hi Heiko,

  Leuk stuk! Je legt in een kort betoog heel wat pijnpunten bloot. De causaliteit in ‘Zodat iedereen die mogelijk een oplossing heeft deze kan delen en het vraagstuk zo snel mogelijk wordt opgelost.’ ontgaat mij een beetje. Mij lijkt dat de door jou voorgestelde versnelling van het probleem zeker ook afhangt van coördinatie van de suggestiestroom en van een gezamenlijk gedragen besef van het probleem. Alleen oplossingssuggesties die het daadwerkelijke probleem adresseren dragen immers bij tot een verbeterde status quo…

  Greetz!
  Guus

  • Hey Guus,

   Bedankt voor de zeer snelle reactie op mijn nieuwe “website”! Het is inderdaad zeer belangrijk dat ze meer oplossing gericht gaan denken. Zo is ook bij UPC het probleem. Ik val helemaal tussen wal en schip door hun procedures van een taak als een monteur sturen. Probleem is opgelost zonder monteur voorlopig maar zekerheid heb ik niet:P. Het is jammer dat je nu net buiten mijn Google Analytics valt die heb ik net geïnstalleerd;)

   Mij lijk het ook leuk om jouw blog op deze website te linken, indien jij dit toestaat natuurlijk;). Zou jij die mij nogmaals kunnen geven?

   Tot Gauw.

   Groetjes,
   Heiko

  • Dag Menno,

   Super dat ik van jou een reactie krijg! Dit had ik eerlijk gezegd niet verwacht. Ik heb net deze website de lucht ingegooid en is nog lang niet af;).

   Nogmaals bedankt voor de comment!

   Groeten,
   Heiko

Een reactie plaatsen

Protected by WP Anti Spam