Hoe gebruik ik Aikido op de werkvloer?

Hoe gebruik ik Aikido op de werkvloer?

Hoe gebruik ik Aikido op de werkvloer?

Ik ben super blij dat ik Anita Paalvast mag introduceren in mijn eerste Podcast Episode in een nieuwe jasje. Zoals jullie misschien al weten vind ik het leuk om ‘mijn’ filosofie, kennis en ervaringen te delen met mijn medemens. Maar er zijn nog zoveel andere interessante ondernemers, professionals en experts die allemaal een unieke kijk hebben op zaken doen en het leven. Mij ken je al en daarom is het leuk om Anita zelf haar introductie te laten doen. Je kunt deze introductie lezen of gelijk de volledige podcast gaan beluisteren. Namasté ツ

Dit is een letterlijke vertaling van de podcast om het authentiek te houden.

Wat je deze aflevering gaat leren:

  • Waarom helpt Aikido in het bedrijfsleven
  • Waar ligt de grote uitdaging als je gaat starten voor jezelf
  • Waarom is Anita gestart voor haar zelfs als ondernemer

Introductie Anita Paalvast

Hey, mijn naam is dus Anita Paalvast en mijn bedrijf heet AikidoAtWork en dat zegt gelijk waar het voor staat. Het gaat erom dat ik principes van uit de krijgskunst Aikido meeneem op het werk. Maar je moet het eigenlijk zo zien dat ik leidinggevenden ondersteun en hun teams bij het succesvol doorvoeren van verandering. Want veranderingen succesvol doorvoeren is uitdagend en wáár loopt dit nou vaak op stuk? Dat gaat over het gedrag dat niet mee veranderd. Mensen zitten toch vaak vastgebakken in hun manier van doen en veranderingen roepen weerstand op. Want zo zit de mens nou eenmaal in elkaar. Dat is dus waar ik mee werk.

Ik laat mensen met hun eigen weerstand ervaren met simple fysieke werkvormen. Hiermee spreek ik hun zelfoplossend vermogen aan. Deze werkvormen baseer ik dus op de krijgskunst Aikido en deze beoefen ik zelf al erg lang. Dat is concreet wat ik doe.

Hoe ben ik erbij gekomen om Aikido te gaan gebruiken?   

Ik heb zelf lang in het bedrijfsleven gewerkt o.a. in een internationale functie bij ABN Amro in de tak risicomanagement. Daarvoor heb ik ook de hele wereld afgereisd en daarnaast train ik het regulier Aikido en dat beoefen ik nu zo’n 23 jaar. Ondertussen 4e graad(dan) zwarte band.

In de loop van de jaren had ik steeds meer zo’n gevoel dat het anders kon. Ik stond ’s avonds op een mat en daar leerde ik op een fysieke manier over interactie tussen mensen. Waarbij de situatie altijd spannend is, maar als ik deze interactie in het kader van het bedrijfsleven zet wordt daar ook heel veel geduwd, getrokken en onderhuids gevochten. Dat geeft zoveel energie verlies en verlies van effectiviteit, echt zonde eigenlijk.

Met dit inzicht vroeg ik mij af of dat niet anders kon. Vervolgens kwam ik een boek tegen van een Amerikaanse Aikido meester en die bleek ondertussen een heel leiderschap instituut te hebben! Waarbij deze Aikido meester met name fysieke werkvormen gebruikt om individuen en organisaties te ondersteunen bij veranderingsprocessen en toen dacht ik…nou dat is het! Toen ABN Amro ging reorganiseren heb ik de shift gemaakt van carrière en levensstijl. Zo heb ik Aikido At Work opgericht en ben ik nu fulltime daarmee bezig.

Dit is mijn eerste interview met Anita Paalvast in aflevering #1.

Volg Anita

Website | LinkedIn

Promo:

Vond je de podcast leuk?

Een reactie plaatsen

Protected by WP Anti Spam