Hoe moet je Google Analytics uitlezen?

Deze video is deel 1 Google Analytics de Basis die ik heb gemaakt omdat ik vaak de vraag kreeg:  Heiko, Hoe kan ik bij Google Analytics mijn statistieken uitlezen en wat heb ik hier nou aan?

Voordat je kunt beginnen met Google Analytics moet je wel eerste een account aanmaken en een property(website) aanmelden via deze link: http://www.google.nl/intl/nl/analytics/

Deze video is voor de mensen die reeds Google Analytics hebben geïnstalleerd maar nog niet helemaal weten wat zij er mee moeten of kunnen. Het is een enorm krachtige gratis tool die jouw inzicht geeft in je website verkeer en welke pagina’s, blogs en video’s nog verbeterd kunnen worden. Ik zou aanraden om per week 2 uurtjes vrij te maken om je websitegegevens goed te bekijken en vervolgens aanpassing te maken. Zo wordt jouw website structureel steeds beter geoptimaliseerd en toegankelijker voor de gebruiker over klant!

Gratis Methode: De 8 Belangrijkste stappen voor conversie:

1. Meten is weten

Je kan alleen verbeteren wat je ook meet. Dus probeer alles meetbaar te maken. Wees helder in je business goals, benchmark de ideeën van de concurrentie, graaf in jouw eigen web analytics data, analyseer zoek gedrag op jouw pagina en doe mini klanttevredenheidsonderzoek.

2. Analyseren

Als je eenmaal die doelen weet, dan is het tijd om te kijken wat werkt en wat niet en waarom het niet werkt. Analyseer jouw teksten(content) op relevantie en helderheid voor de doelgroep. Doe ook usability testen en analyseer waar de gebruikers binnenkomen en de reis die zij afleggen.

3. Testen

A/B testing en multivariate testing dit betekent gewoon meer opties te gelijk testen. Dit zijn wel de twee belangrijkste methodes om te gebruiken op jouw pagina te optimaliseren en meer conversie te creëren. Al krijg je 2% meer bezoeker dit kan al resulteren in 100% meer verkoop. Priorteer de testen door te kijken wat het meeste kan opleveren  in verhouding tot je kernwaardes.

4. Optimaliseren

Simpel maar het moet wel gebeuren. Zorg dat je altijd na het testen gaat implementeren. Dit in de vorm van succesvolle design en content aanpassingen. Ben je nog zoekende wat te verbeteren? Pak dan het boek van Steve Krug –  Don’t make me think erbij een aanrader.

Steve Krug - dont make me think
Steve Krug – dont make me think

Invesp Conversion Framework

Het is altijd handig om een framework ernaast te leggen hierbij een mogelijk framework voor conversie te verhogen. Hierbij de belangrijkste stappen op een rijtje. Volledige pagina bekijken? Hier

1. Bouw Klant Personas

Hiermee genereer je focus, ik zou zelf twee personas opzetten voor jouw doelgroep.  Wees strikt en gedisciplineerd , zorg dat jouw layout/ theme, teksten, headlines, gebruiksvriendelijkheid en alles wat de gebruiker te zien krijgt is afgestemd op deze personas. Anders kun je het net zo goed niet doen.

Voorbeeld personas
Voorbeeld personas

 2. Bouw een band op met je klanten

Zorg dat jouw klanten of gebruikers jouw gaan vertrouwen, doorgebruik te maken van verschillende vertrouwingselementen op jouw pagina zoals keurmerken, reviews, logo, contactgegevens etc.

3. Engagement

Zorg dat je bezoekers ook echt langer op jouw pagina wil doorbrengen, maak gebruik van rich media zoals video’s, audio, afbeelding, interne links etc. Maak refereren gemakkelijk, zorg dat jouw pagina gemakkelijk deelbaar is en ook extra waarde biedt als het gedeeld wordt met vrienden.  Wat houdt jou bezig op een site?

4. Begrijp het succes van Klanten Koop Cyclus

Niet iedereen zal gelijk iets kopen op het moment dat zij voor het eerst op jouw pagina komen. Gebruik hiervoor de juiste ‘sale funnels’ dit hangt van jouw persona’s af maar denk aan juiste aanbiedingen, verschillende punten waar de klanten kunnen instappen, gratis ebook -> salepage, kwaliteit blog -> salepage, aanbieding -> salepage, Google Adwords -> Salepage etc. Probeer altijd in een later stadium iets te verkopen, lever eerst toegevoegde waarde!

5. Speel in op kopersangst, onzekerheid en twijfels

Zorg dat je gelijk inspeelt op deze  koop-frictie met jouw acties en vormgeving.

6. Neem de twijfel weg 

Maak vaak gebruik van incentives(prikkelsom twijfel weg te nemen.  Zorg dus dat de bezoekers weten dat er een beloning gaat komen. Beloon bijvoorbeeld ook de klanten voor hun aankoop met kortingsbon wel met een verloop datum erop.

 7. Test, Test en test

Meten is weten en als je iets niet meet weet je ook niet of het goed of slecht gaat. Zorg dat je sturing aanbrengt aan jouw website.

8. Implementeer een iteratieve manier van feedback verwerken

Gebruik kleine baby stapjes om je website te verbeteren. Maak kleine verbetering wekelijks, test en optimaliseer deze onderdelen.

De mogelijkheid van aanschaf hangt af van het aanbod + gebruikersmotivatie + de helderheid van het aanbod + (incentive om actie te ondernemen) – twijfels.  Frictie is een gedefinieerd als een psychologie-effect dat mensen weerstand geeft in sales- of inschrijvingsproces. Dit is iets wat je kunt verminderen maar niet geheel kunt weghalen. Speel dus slim in op gebruikersmotivatie en wees helder in je offer.

Als jij nog specifieke vragen hebt laat maar weten. Ik wil graag jouw op weg helpen met mijn praktijkervaring.

Bedankt alvast voor het kijken en de vragen 😉

Groet,
Heiko

Een reactie plaatsen

Protected by WP Anti Spam