Afgelopen week: Terugblik op de Social media voorlichting en de US Army

Every Soldier a Spokesperson (ESAS) Voorlichtersdag
Nadat ik het dagelijkse traject Arnhem-Apeldoorn weer achter de rug had kon ik op locatie beginnen. Aangekomen op de kazerne mijn eerste dilemma ga ik gelijk gitzwarte kopje koffie pakken of eerst bezig. Ik vind het altijd zo’n verkeerde indruk geven als je eerst koffie pakt voordat je je werkplek hebt opgestart, want zo is mij geleerd eerst werken daarna pas koffieleuten. Toen ik binnen liep in de “kelder” presentatie kamer 024 zag ik een paar bekende gezichten en groot deel onbekend. Nadat ik al snel een vriendelijke introductie kreeg van de organisator Gian Santegoeds die het overigens samen met Arjan Aartsen heeft opgezet, begon het programma. Mijn eigen social media intro was voor de pauze om 11:00 uur.
Wat heb ik verteld?
Het onderwerp van de dag was omgevingsbewustzijn en mijn bijdrage was Social media. Dus wilde ik eerst laten zien hoe snel onze wereld verandert en met name het media landschap daarom was een Youtube filmpje genaamd Did You Know 3.0 de uitkomst.


Maar waar begin je dan bij social media?
Met luisteren! Vaak is goed luisteren het halve werk. Daarna monitoren en hiervoor heb ik een paar simpele website’s aangedragen zoals: http://www.123people.nl/ , http://socialmention.com/ . Natuurlijk zijn er dit nog maar een paar voorbeelden en heb je per communicatiekanaal weer gerichte tools zo heeft Twitter en Facebook eigen tools. Denk bij Twitter aan Tweetdeck,  http://monitter.com/, http://twittercounter.com/. Voor Facebook zou ik zelf sneller overstappen op een social media dashboard genaamd Hootsuite of Socialbakers, Sproutsocial. Hierin is echt “de keuze is reuze” het gaat meer om wat jij er mee wilt en  je  het fijnste vindt om te gebruiken en moet wel passen binnen het bedrijf. Voor ik te diep in de tools duik en technisch word ga ik weer verder bij de voorlichtingsdag. Meer monitor informatie klik hier

Presentatie social media Heiko Hartsuijker

Het monitoren en weten waar iets over je gezegd wordt is dus essentieel voor omgeving bewust in het wilde social media landschap. Vervolgens heb ik paar voorbeelden van tweets en Facebook berichten laten zien die naar mijn mening nog geoptimaliseerd kunnen worden. Hierbij heb ik de 15 deelnemers zelf laten raden wat verbeterd of niet correct is aan de Twitter en Facebook berichten, gelukkig kwam dit al snel op gang in de vorm van opmerkingen en feedback. Dit ging onder andere over tekstopbouw, correct hyperlink gebruik(tinyurls) en vervolgens miste vaak de #hashtags dit is soort zoekterm die je meegeeft aan Twitter bericht. Let wel op dit werkt dus niet bij Facebook hier geldt Edgerank formule.
Ik heb vorige keer genoemd dat ik graag proactief wilde presenteren, dus daar ging ik voor zoveel mogelijk interactie zoeken met je publiek, mijn ervaring is ook dat het dan veel beter blijft hangen. Waarom? Omdat je zelf met de oplossing komt, simpel toch -leren is vaak gewoon doen-. Doen en deelnemen is ook een basis regel om social media te begrijpen. Het was tijdens de presentatie leuk om te merken dat de weerstand langzaam weg ebte, dit komt met name omdat het minder vreemd wordt denk ik. Dan naar wat discussies en uitleg verder over verspreiding en over de huidige trend van investering in kwalitatieve content door bedrijven. Komen wij bij het  laatste deel van mijn presentatie dit ging over het boek Social media expert in een week van Jeroen Bertrams. Ik kan veel vertellen maar zelf rustig terug lezen en in logisch klein boekje is altijd handig. Dus dat was mijn laatst tip aan de deelnemende aanwezigen, de part-time voorlichters van het OOCL . Wat ik zelf nu lees is Zaken doen met social media, vind het persoonlijk leuk en handig boekje praktijkgericht en logisch in secties geschreven.

 

Social media expert

Het eerste Sociale interview
Dat was alleen maar het begin van mijn dag! Vervolgens had ik het gesprek met Raymond Franssen, Raymond is het plaats vervangend hoofd communicatie bij de KL (Koninklijke Landmacht). Dit gesprek ging over de inzet van social media en zijn gedachte hierover. Het echte onderwerp waar het uiteindelijk over ging was social media inzet extern en intern en mijn ervaring/kennis.  Hij merkte op dat bepaalde capaciteit nog niet aanwezig is om bepaalde kanalen op de juiste manier te monitoren of te voorzien van moderatie. Maar! Er komt wel een kapitein die hierop redactie gaat voorzien, dit is natuurlijk zeer wenselijk nieuws voor mij. Moderator is essentieel om een goede community op te bouwen en juist die brug te bouwen tussen maatschappij, burgers en defensie. Verder is veel nog in zijn basis stadium als het gaat om online strategie en inzet, dit is niet erg zo lang de nieuwsgierigheid en het lerende vermogen aanwezig is. Dit sluit natuurlijk aan op het  lerende karakter wat dit KL bezit. Zo is er een “digitale revolutie” gaande binnen de Landmacht dit heeft natuurlijk direct te maken met de huidige en aankomende bezuiniging en vernieuwde landschap waar de Landmacht zich nu in bevindt. Creatief en flexibel hier mee kunnen omgaan houdt de Landmacht overeind.
Hopelijk kan mijn onderzoek &  Social media advies hier aan bijgedragen, ik denk van wel. Het gesprek ging verder nog over interne mogelijkheden en middelen dit zit allemaal in de pijplijn zoals dat genoemd wordt en gaat zich nog ontplooien. Wat Raymond wel duidelijk aankaarten is dat er al duidelijk wat “early adopters” en ambassadeurs rond lopen binnen Defensie. Deze personen is natuurlijk de sleutel voor mijn onderzoek & advies en uiteindelijk voor de Landmacht. Mijn volgende interview deze week was met kolonel Hans Damen dit is echt zo’n “early adopter” in hart en nieren.
Op naar Utrecht; de Kromhout kazerne
Zonder enige verwachting ben ik naar de Kromhout kazerne in Utrecht gegaan. Natuurlijk heb ik meneer Google wel raad gepleegd en rustig wat linkedIn accounts afgegaan, vervolgens wat vragen als rode draad opgesteld. Die ochtend vertrok mijn trein naar Utrecht zeer op tijd, eerlijk is eerlijk zelfs te vroeg, ja ik heb het over NS(Nederlandse Spoorwegen). Dit was allemaal prima tot in Utrecht ik de bus ging pakken, deze was bezaaid met studenten en dan niet druk, nee gewoon veevervoer achtig vol. Dus ik wachten rustig op de volgende bus 3 minuten later, deze was overigens niet veel minder druk. Maar goed overal en altijd! Dus hopa die bus in. Het was ritje van 15/20 minuten tot aan stadion Galgenwaard, FC utrecht (zie ik dat ook is als geen voetbalfan, leuk). Vervolgens klein stukje lopen naar de grote Kromhout kazerne, deze ziet er er wel even wat anders uit als mijn werkplek Apeldoorn.

Fc Utrecht stadion
Modern is het eerste woord wat mij te binnen schiet, hierbij komt toch ook een beetje spanning. Vervolgens zie ik dat ik al een DM(direct message) heb en een 1.0 sms van Majoor Jan Venekamp (twitterbuddy). Natuurlijk probeer ik eerst met mijn eigen defensie pas en neen (computer says no). Dus moet ik mij netjes aanmelden, dit houdt in gewoon mijn naam noemen en tekenen en ik kreeg al snel een nieuwe dagpas (let op: zonder aanmelding van intern gaat je dit niet lukken). Ik werd netjes opgehaald door Majoor Venekamp, die mij begeleide door het grote pand naar het kantoor/afdeling van de kolonel Hans Damen. Wel duidelijk is dat hier het op modern werken gericht is, zeer openlijk en ruimtelijk ingericht, dit geld niet voor de beveiliging deze is goed aanwezig.

 

De “early adopter” kolonel Hans Damen interview
Het is altijd zeer leuk om met iemand te praten die meer kennis heeft dan jij van het onderwerp waarvoor je komt! Zo kwam ik verder in gesprek met kolonel Damen en ging het over ambtenaar 2.0 en zijn bijdrage hierbij. Zo is hij ook degene geweest die Landmacht 2.0 dag heeft georganiseerd, wat overigens goed is ontvangen.  Zo kwamen wij ook al snel op de partijen die hier actief in zijn zo is het US Army al erg ver met het uitvoeren van hun uitingen online. Zij gebruiken social media als een verleng stuk van het (bedrijf) leger. Ze hebben zelfs al heel mooie handleiding over gebruik en inzet van social media genaamd Army Social Media Standard Operating Procedure.
Als ik de kolonel moet geloven zitten daar 4 vrouwen op en 1 man die dagelijks moderate en alles netjes bijhouden, top. Deze casus schuif ik dus gelijk in mijn vooronderzoek, bedankt! Nadat wij ongeveer een uurtje hadden gepraat, waren we door de onderwerpen heen en was de tijd op. Naar mijn mening heb ik toch veel nuttigs uit het interview kunnen halen. Het is ook goed om een ambassadeur te ontmoeten. Zo ben ik ook uitgenodigd voor het social media café op 12 november te volgen via @SMCKL. Ik ben zeer benieuwd hier zullen verschillende sprekers zijn en andere social media fanaten hopelijk, dus zeer goed initiatief.

 

 

2 gedachten over “Afgelopen week: Terugblik op de Social media voorlichting en de US Army”

Plaats een reactie

Protected by WP Anti Spam