Minor DCB Reebok

Minor in retrospectrum en het afstuderen bij de Koninklijke Landmacht

Hogeschool Arnhem & Nijmegen – Digitale Communicatie for Businesses

Zo, de minor Digitale Communicatie voor Business zit erop. Met een zeer mooi cijfer, een 9, heb ik de minor afgesloten. Nu is het tijd voor het afstuderen. Voordat ik begin met het uitleggen over wat voor super afstudeeropdracht ik mag uitvoeren, geef ik allereerst even een korte introductie over mijn afgelopen minor periode.

Ik heb samen met een projectteam van 4 personen (inclusief mijzelf) geprobeerd de volgende vraag geprobeerd te beantwoorden: “Hoe kunnen we de verkoop van producten stimuleren en de naamsbekendheid vergroten in Europa?”. Klinkt spannend? Dat was het ook, maar een concreet onderdeel dat wij gerealiseerd hebben is een internetstrategie voor Reebok.

Minor DCB Reebok

Hoe is het minor project verlopen? Alles begint met een hoofdvraag. Deze hoofdvraag is naar aanleiding van een uitgebreid vooronderzoek opgesteld. Voor dit vooronderzoek hebben wij de internet scorecard 2.0 toegepast. Dit is een leuke methode en ook goed om vooraf te gebruiken om te bekijken wat de online aanwezigheid/imago is van het bedrijf (plus de online strategy map die verbonden aan is). Vanuit een vooronderzoek hebben wij vervolgens een Business Canvas Sessie gedaan. We deden een simpele, maar doeltreffende uitvoering door het gebruik een whitebord en whiteboard markers. Zo konden we het bedrijf Reebok snel in kaartbrengen. De methode is echt een aanrader, met de uitvoering is het belangrijk dat de deelnemers staan in plaats van rond om een tafel zitten. Dit houdt namelijk de sessie vloeiend en op deze manier neemt iedereen sneller een actieve houding aan dan tijdens het zitten en roepen. De whitebord markers met verschillende kleuren verdelen en gaan met die banaan.

white board

Waar wij achter zijn gekomen tijdens de minor was dat op dit moment is Reebok in Europa nog niet voldoende online is gepositioneerd en heeft Reebok een relatief onbekend imago wat betreft fitness en hardlopen. Dit is recent wat beter geworden in verband met de komst van het Crossfit. Dit hebben wij met een onderzoek dat gerelateerd was aan ‘wearable devices’ getest kwantitatief en kwalitatief onder hardlopers in Nederland. Om ervoor te zorgen dat er met structuur wordt gewerkt is het model (Present Media Internet Strategie, van visie tot realisatie) gebruikt. Met dit model moet je even sleutelen, aangezien het zeer gericht is op bijvoorbeeld een online webshop waarbij je moet zorgen dat de conversie stijgt. Maar als je de vrijheid hebt om de structuur met eigen ‘onderdelen’ (modellen) in te vullen werkt het best fijn en geeft het je een richtlijn. Eigenlijk geldt dat natuurlijk voor elk model dat je gebruikt. Hiermee bedoel ik dat dat jij het model zo in moet zetten dat het nut heeft en een doel dient. Zie hieronder voor een visualisatie van het model. Ik zal ook een gedeelte van dit model toe gaan passen tijdens mijn afstuderen, maar hierover later meer.

internet strategie model - Heiko

 

 

In het programma plan (dit is het eind document wat je oplevert/krijgt als je internetstrategie geheel samenvoegt en uitvoert) hebben wij gekozen om drie fases uit dat model uit te werken. Dit zijn: analyse en visie, strategische uitgangspunten, aanpak en organisatie. Nadat deze hoofdfases volledig zijn doorgelicht zijn de volgende punten naar boven gekomen.

 • Unieke propositie van Reebok is het profileren van fitness als sport
 • De aanwezigheid van Reebok als merk in Europa.
 • Wearable devices is de meeste potentiele trend voor Reebok.
 • De online aanwezigheid en imago zijn nog voor verbetering vatbaar Strategische uitgangspunten
 • Spartan Race als mogelijk launch platform voor een wearable devices Aanpak en organisatie

 

Dit is wat naar onze mening Reebok uniek maakt aan de hand van het Internet strategie model. Ik vond persoonlijk zelf de toekomstige scenario’s schrijven, goed voorbeeld hiervan is dat een grote olie maatschappij genaamd Shell. De organisatie van Shell is al vroeger begonnen met het schrijven van toekomstscenario’s. Dit omdat ze dan beter voorbereid zijn op onzekerheden in de toekomst (bron: http://www.c2w.nl/shell-voorspelt-onzekere-energievoorziening.122363.lynkx ).

 

Wat heb je aan deze scenario’s naast een mooi verhaal? Uit deze toekomstscenario’s zijn weer funnels te creëren. Met deze funnels kan je bijvoorbeeld aardig bereken hoeveel de opbrengst zal zijn als de je inzet van een wearable device X gaat vermarkten bij je doelgroep. Je hebt natuurlijk afhankelijk van je scenario’s verschillende doelgroepen, funnels en uitkomsten. Het is wel belangrijk om hier proberen te bereken met zo accuraat mogelijke gegevens die je uit je vooronderzoek hebt vergaard. De ‘funnels’ opbouwen het interessants en meest potentieel wat ook echt nuttigs is om toe te passen als je een campagne plan gaat uitzetten.

 

Funnel Reebok MinorFunnel Reebok Minor BFunnel Reebok Minor D

 

Aan de hand van de bovengenoemde punten hebben wij Reebok geadviseerd om een campagne op te zetten die zich focust op Europa en de trend wearable devices (denk aan Google Glasses, smart watches etc ) en Spartan Race ( hieronder staat deze term uitgelegd ). Uit onderzoek is gebleken dat de associatie met het merk Reebok als stoffig en oud wordt ervaren. Om dit imago op te poetsen is er een campagne ontwikkeld die inspeelt op de hardloop en fitness wereld. Dit zijn de segmenten die passen binnen de huidige strategie (2013) van Reebok. Het bereiken van de doelgroep wordt gedaan door middel van de Spartan Race obstacle course. De Spartan Race is in Amerika al zeer succesvol, echter is het concept in de campagne vertaald naar de Europese cultuur. Reebok maakt zich zelf uniek met de Spartan Race, grote concurrenten als Nike hebben op dit moment niet zo’n vergelijkbare dienst of product.

Dit is in een notendop wat ik tijdens de minor heb gedaan en geleerd heb. Als je het interessant vindt of meer wilt weten, laat maar even horen in de reacties! Het onderzoeksartikel over wearable devices voor hardlopers in Nederland en documenten heb ik in pdf formaat beschikbaar.

De campagne en de internetstrategie zullen uiteindelijk zorg dragen voor:

 • Stimulatie productverkoop over alle segmenten
 • Naamsbekendheid en branding
 • Merkbinding
 • Klantrelaties verstreken en verhoogde online imago
 • Spartan Race gepositioneerd in Europa
 • Toetreden nieuwe markten / Innovatie

De Afstudeeropdracht voor de Koninklijke Landmacht

Facebook KL

De vakantie is begonnen?! Alle tijd om lekker te sporten en natuurlijk te genieten van het weer. Daarnaast wil ik graag weer beginnen met een blog reeks om mijn afstudeerperiode te documenteren en vast te leggen via mijn webpagina. Dit zal de eerste zijn in de reeks.

Ik heb het voor elkaar gekregen om te mogen afstuderen bij de staffclas in Utrecht op de afdeling communicatie van de Koninklijke Landmacht. Even voor de duidelijkheid om verwarring te voorkomen: Tijdens mijn stage heb ik op een andere setting, met betrekking tot een geheel andere opdracht en met andere mensen samengewerkt. Mijn stage vond plaats op het zo genoemde ‘ brigadeniveau’ . Om correct te zijn,de opdrachtgever was Majoor Jan Venekamp van het OOCL (operationeel ondersteund commando land) in Apeldoorn. Tijdens mijn stage heb ik de volgende onderzoeksvraag beantwoord: Het personeelsblad/tijdschrift ‘Phoenix’ vervalt wat zou hier een goed digitaal vervangen middel voor kunnen zijn? Dan zijn we nu toegekomen aan de hoofdtitel; het afstuderen. Ik zal hieronder een beschrijving en toelichting geven van mij afstudeeropdracht en plannen.

 

‘online’ communicatie strategie campagne ontwikkelen, voor het jubileum van 200 jaar Koninklijke Landmacht samen met de staffclas in Utrecht.

Het idee voor jubileum van 200 jaar Koninklijke Landmacht is dat er een ‘online’ strategisch plan wordt bedacht, ontwikkeld en opgesteld. Dit plan heeft een duidelijk start- en een eindpunt. Het beginpunt is natuurlijk wanneer ik mijn afstuderen begin, dat is op 19 augustus a.s, officieel gezien is 27 augustus a.s. mijn eerste ‘werkdag, maar ik kan niet wachten om deze opdracht/uitdaging aan te gaan. Het officiële eindpunt zal op 29 augustus 2014 zijn. Ik ga samen met de opdrachtgever(s) er voor zorgen dat er een verfrissende en interessante campagne concept ontstaat met het doel om draagvlak te creëren binnen de maatschappij en samenleving in Nederland. Dat durf ik best een uitdaging te noemen.

Ik volg -zoals je misschien weet- de HAN opleiding (CS) Digitale Communicatie. Deze opdracht sluit geweldig aan op mijn studie als ‘online adviseurs’ laten we het maar even zo noemen. Wat houdt de opdracht concreet in? De ‘aanloop’ naar het event toe in een online strategisch jasje kan steken en hier een strategisch plan voor opstellen. Dit voor de Jubileum dag van 29 augustus. Het stroomlijnen van activiteiten en elementen en activiteiten tot een praktisch en effectief strategisch plan. Wat ik heb begrepen is dat de Landmacht graag aan hun doelgroep wil laten zien dat zij al 200 jaar voor vrede en veiligheid vechten en daarbij inzichtelijk maken wat de Landmacht dagelijks voor Nederland betekent.

Dat betekent zeer simpel gezegd: de Landmacht een keer in het zonnetje zetten en dit communiceren. Na mijn eerste intake gesprek op 19 maart 2013 heb ik een voorstel gedaan om hier meerdere virale scenario’s voor op te stellen en deze te integreren in 1 grote campagne. Dit gaat natuurlijk nog allemaal vorm krijgen als ik ‘officieel’ begonnen ben.

Ik ben zelf ook graag bezig en daarom zullen er ook wat uitvoeringswerkzaamheden door mij worden uitgevoerd tijdens deze afstudeerperiode. Verder zal ik meerdere creatieve sessie moeten gaan uitvoeren om zo gezamenlijk tot een concreet concept te komen dat aansluit bij de doelgroep en de opdrachtgever.

Nog even in retrospectrum. Naast dat OOCL een andere opdrachtgever is geweest is het uitvoer onderdeel ook compleet anders en zit ik nu op het hoogste niveau op de afdeling communicatie (en strategisch) binnen de Koninklijke Landmacht. Dit biedt dus enorme groei mogelijkheden en sluit naadloos aan op mijn semester DMEC, ASOM en ADEB. Verder kan ik enorm veel praktijkkennis met betrekking tot ‘online’ campagne strategie, campagne vormgeving en de gedeeltelijke uitvoering opdoen. De concrete campagne doelen en targets zullen overigens bepaald worden nadat het Plan van Aanpak en de creatieve sessie hebben plaats gevonden om zo tot realistische doelstelling te komen.

kl3

Ik hoop dat ik mijn afstudeeropdracht hiermee voldoende heb toegelicht en mijn passie heb kunnen overdragen voor deze opdracht. Indien iets nog niet duidelijk is gewoon mijn blog blijven volgen ;-).

Plaats een reactie

Protected by WP Anti Spam