Afstudeerverslag: ‘De Koninklijke Landmacht komt naar u toe’

Afstudeerverslag KL

Dit was het dan 4 bijzondere jaren bezig zijn met Digitale Communicatie aan de HAN in Arnhem. Hieronder zul je een korte greep vinden uit mijn afstudeerverslag met name de highlights heb ik even verwerkt. Dit gaat samen met een klein deel van de reflectie.

Inleiding

Na een spannend, indrukwekkend en leerzaam halfjaar werken bij de Sectie Communicatie van de Koninklijke Landmacht komt er nu een einde aan mijn studiecarrière en mijn specifieke onderzoeksopdracht voor het project KL200 jaar. Allereerst wil ik graag mijn vele collega’s in Utrecht op de Kromhout kazerne, de sectie communicatie en de personen die het afstudeerproject mogelijk hebben gemaakt, Corné Dalebout en Raymond Franssen, bedanken.

Met name ‘het gevoel om erbij te horen’ en ‘samen aan iets groters te werken’ heeft mij veel voldoening gegeven tijdens mijn afstudeerperiode bij de mannen en vrouwen in het groen. Ook wil ik de soms spannende- maar leerzame samenwerking met Ronald Hoeks benadrukken. Ronald en ik waren altijd zeer kritisch ten aanzien van elkaar, maar dit heeft er juist voor gezorgd dat ik mijn inzichten en input ging aanslijpen en verbeteren. Dit zorgde uiteindelijk voor een beter eindresultaat. Ook de trip met het hoofdcommunicatie van de KL Remy van Strien naar de boekonthulling in Amsterdam van Macro Kroon – Danger Close is mij bijgebleven. Mede omdat de commandant der strijdkrachten, Mart de Kruif, daar aanwezig was en werd geïnterviewd.

Ook mijn Sectie Communicatie collega’s, Suzanne van Rijn en Ilse Celie-de-Windt, bedank ik voor de mogelijkheid om aanwezig te zijn bij de workshops, de communicatiejaardag en de Grebbeberg masters 2013. Het was geweldig om een dag in het veld te zijn en actief te mogen deelnemen als ‘Defensie pers’ met een spiegelreflexcamera in de hand tussen de fanatieke militairen op de Grebbeberg.

Ten slotte wil ik graag mijn afstudeerbegeleider Peter Schulz bedanken die mij veel heeft bijgestaan als sparringpartner en heeft geholpen bij de opzet van het document dat voor u ligt. De ondersteuning via Skype-sessies en via e-mail typeer ik als een dynamische en moderne samenwerking. Daarbij waardeer ik de ondersteuning bij het formuleren van de deelvragen door Marijke van Vijfeiken, docent aan de HAN in Nijmegen.

Het advies

Simon-Sinek communicatiemodel gebruikt in het advies

In het adviesrapport wordt geadviseerd over de inzet van (digitale) communicatie en het benaderen van de doelgroep. Voor deze doelgroep wordt het communicatiemodel The Golden Circle van Simon Sinek geadviseerd (Sinek, 2009). Het vernieuwde model richt zich op het helder en gemakkelijker maken van communicatie en het delen van kennis en informatie met de (primaire) doelgroep.

Reflectie

Mijn praktijkervaring met Defensie, Social media en de benoemde methodes & technieken heeft het voor mij mogelijk gemaakt om te kunnen experimenteren, meedraaien en het werkelijke probleem in kaart te brengen. De modellen en theorieën hebben ook aanpassingen gekend om het toepasbaar te maken op een Defensieonderdeel. De Landmacht verkoopt immers niet daadwerkelijk een product maar levert een soort ‘dienst’ aan de maatschappij.

Ik ben de medewerkers van de Landmacht nog steeds zeer dankbaar dat ik mijn persoonlijkheid en skills heb kunnen aanslijpen tijdens deze vluchtige 20 weken en ik ben trots op wat ik heb opgeleverd en heb bijgedragen aan het hoofdkwartier van de Koninklijke Landmacht. Ik acht mijzelf nu ‘geschikt’ voor de werkomgeving. Daarnaast treed ik zelfverzekerder de onvoorspelbare arbeidsmarkt toe met een juiste houding en visie om echt iets toe te voegen aan deze maatschappij.

Veel gebruikte quote tijdens mijn afstuderen.
Veel gebruikte quote tijdens mijn afstuderen.

Plaats een reactie

Protected by WP Anti Spam