HBO Afstuderen: Zo doe je dat

Nu ik afgestudeerd ben voor 2 maanden wil ik graag iets teruggeven aan mijn vrienden en kennissen die nog aan het afstuderen zijn. Zo bedacht ik mij om in een blog wat tips & tricks te geven.

Omdat ik hun tijd ook zeker heb gebruikt om mijn ideeën te valideren, spiegelen, bevestiging. Ook krijg ik nog regelmatig vragen zoals:

  • Als je even naar de opbouw van mijn verslagen wilt kijken in de zin van aansluiting op elkaar: mis ik wat: moet ik mijn kijk verbreden?
  • is het trouwens slim om alle onderzoeken (alles in categorie ‘onderzoeken’ in een groot document te stoppen? Of zal ik ze apart presenteren?
  • Heiko wat bedoel met mogelijk vragen aftikken voor de eindpresentatie? Wat bedoel je daarmee?

 

ngag

Mijn verkorte reactie:  ‘NEEM het initiatief’

Oke, zal even terug lezen. Nou je krijgt gegarandeerd vragen over proces, verantwoording, hoofdvraag etc.  Die kan je perfect zelf al in het begin van je presentatie ‘pitch’ verwerken. Zo haal je in het begin van je verdediging alle vragen weg, zie ook wat je beter had kunnen doen en licht dit toe. Bij mij zorgde dit ervoor dat ik zelfverzekerder overkwam en de presentatie meer power kreeg (die weet waar hij het overheeft..is de gedachte), vaak blijven er dan niet veel vragen over, geslaagd.

Reactie afstudeerder:

oké, tof bedankt gozer.

HBO Afstuderen: Zo doe je dat

Dit zijn een aantal vragen die ik regelmatig krijg van vrienden, kennissen klasgenoten die nu aan het afstuderen zijn op het HBO voor een Communicatie & ICT opleiding. Toen bedacht ik mij waarom schrijf ik hier geen blog over samen met andere tips en tricks plus mijn ervaring en opbouw van documenten?

Dit kan vast ook anderen helpen. Ik probeer mijn proces en mijn stappen duidelijk neer te zetten. Ik heb zelf fouten gemaakt, daardoor moest ik zelfs mijn afstudeerverslag twee keer schrijven van A- Z.. maar toch met wel genoegen afgestudeerd.  Als je nog verdere vragen hebt laat maar weten in de comments!

1) …op tijd

Het is inderdaad afgezaagd maar iemand die op tijd begint, die wint. Dit zorgt dat jij zelf lekkerder in je vel zit, maar met name ook tijd hebt om het goed te maken. Net even die aandacht aan de ‘o’ zo belangrijke vormgeving en styling of die laatste typo’s. Dit kan alleen als je tijdig begint met het inschatten van het werk en de sleutel voor mij was er elke dag mee bezig zijn. Elke dag een paar woorden van je eindverslag al op papier zetten, vanaf het begin van je stage.

2) Lees de eisen, het liefst drie keer

Twee keer mijn afstudeerverslag moeten schrijven.. Heerlijk toch eigenwijs zijn? Ja, vaak heeft dit mij geholpen. Nu heb ik een goed leermoment gehad. Daarnaast als het je even niet lukt? Totaal geen inspiratie? Heel normaal, ga even wat anders doen. Zelf vond ik sporten of een stukje lopen het beste werken, sowieso veroorzaakt obsessief gedrag alleen maar barricades.

3) Gebruik je omgeving

Overleg met kennissen en vrienden maar ook met familie leden over je verslag en laat ze het verslag scannen. Je lees snel ergens overheen, soms kun je ook verhit reageren. Omdat je geeft om een stuk tekst of advies dat voor jou heel belangrijk is. Ik vond zelf via Facebook chat en Google + Hangout of Skype geweldige tools om feedback te krijgenJuist inzichten van andere en mensen die weinig met jouw afstudeerproject te maken hebben helpen! Geef ze ook een kans en laat je document zo nu en dan tijdens het proces scannen. Vaak is het alleen het gevoel dat je goed bezig bent, maar ook dit helpt. Kwestie van zelfvertrouwen en knallen!

4) Kies bewust een begeleider

Let er op dat je niet een begeleider kiest omdat je weer in tijdnood zit maar omdat hij/zij goed bij je past. Jij moet het gevoel hebben, het liefst ervaring dat de begeleider voor je klaar staat (mijn tip is kies een docent waar je al eerder “stressvolle” moment of ervaring mee hebt opgedaan). Afstuderen is toch een periode van een halfjaar. Waar je veel met elkaar zal afstemmen en doorlopen. Realiseer dit goed. Voordat je zegt begeleider x? Ja prima, mooi ik heb een begeleider. Mijn vriend heeft dit helaas moeten ontdekken in zijn afstudeerperiode en weinig tot geen begeleiding ontvangen. Bespaar jezelf deze stress!

5) Onderzoekdocumenten halve boekwerken?

Keep it simple, let op dat dit document niet te groot wordt, niemand wil dat lezen. ‘Kort en krachtig’ is de tip. Je krijgt altijd rondes van schrappen en nog meer schrappen. Zorg dat je zakelijk en concreet formuleert wat benodigd is en praat er niet omheen. Zet er niet alleen maar woorden voor vulling neer. De beste tip die ik kreeg: je hoeft in hett advies niks te verantwoorden, hier schets je alleen de situatie.

6) Ja.. de bronnen

Moest ik dit meteen aan het begin doen ofzo? Dat ben ik vergeten namelijk, moet ze straks allemaal nog toevoegen in documenten.

Zorg dat je dit voor bent en gebruik de standaard bronnen toevoegen van Word het werkt zelfde als de automatische inhoudsopgave. Zowel Mac als Windows Word heeft deze functie. Controleer wel of dit mag vanuit jouw studie. Check de handleiding weer.  : Klik hier voor een tutorial

Handig, Resources & Tools:

Tools & appjes:

Dropbox – Sla echt alles op in de cloud, geen probleem meer met een document kwijt zijn voor altijd.. online super. Zorg ook voor een duidelijke mappenstructuur.

Google Drive – Zelfde als Dropbox cloud service voor jouw opslag online vanaf elke pc/tablet/smartphone.

Pocket  – Echt goudwaard,  hiermee kan je op elke platform bv je interessante onderzoeksartikelen online bookmarken en overal teruglezen, zelf zonder internet.

Evernote app – Als je evernote nog niet kent even downloaden, ik vind het erg handig. Dit is een tool om je stickey notes te digitaliseren. Notities altijd bij de hand op alle devices bereikbaar.

Google Agenda – Je agenda maar dan via Google met name voor Android of HTC gebruikers zeer handig, alles wordt automatisch gesynchroniseerd met je mobiel, tablet en pc.

Handige Boeken:

business-model-generation – geeft je geweldig snel een inzicht in het bedrijf. Er staan genoeg tutorials online en het is makkelijk om te leren en om uit te voeren.

Onderzoek de basis – Zelf vond ik dit boek prima, maar er zijn veel modernere boeken die toegankelijker zijn, maar deze is nog lekker oldschool.

Watervalmethode – Met name de Shashim methode, was voor mijn planning geweldig,  je kunt het voor alles gebruik en het laat je helemaal vrij. Zolang je maar weet wat het betekend.

CGEIT, D. E. (2006, 12 11). Trends in IT en IT-auditing. Opgehaald van http://www.compact.nl: http://www.compact.nl/artikelen/C-2006-1-Rutkens.htm

Grit, R. (2009, September 1). zo-maak-je-een-risicoanalyse. Opgeroepen op Mei 22, 2013, van www.bol.com: http://www.bol.com/nl/p/zo-maak-je-een-risicoanalyse/1001004007118422/

Osterwalder, A. (2013, Oktober 2). Business_Model_Canvas. Opgehaald van http://en.wikipedia.org: http://en.wikipedia.org/wiki/Business_Model_Canvas

Ries, E. (2013). The Lean Startup. U.K.: Portfolio Penguin.

Sinek, S. (2009). Start with Why. Amerika: Portfolio Penguin.

Wikimedia Foundation, I. (2013, November 19). Productlevenscyclus. Opgehaald van http://nl.wikipedia.org/wiki/: http://nl.wikipedia.org/wiki/Productlevenscyclus

Tips van andere afstudeerders:

Rick:

Ik heb gekozen voor de stappen van Jesse James garrett, the elements of user experience toe te passen voor het ontwerpen van mijn opdracht.

 

Mijn ‘basis’ inhoudsopgave gratis:

Hoe vaak heb je wel niet gevraagd aan je collega-studenten of  reeds afgestudeerde of je even hun inhoudsopgave mocht bekijken?

Vaak genoeg neem ik aan, niks mis mee zolang je maar precies doet wat in jouw ‘studiehandleiding’ staat en bij jouw project past. Eigen invulling kan zeker maar overleg dit met je afstudeerbegeleider, verassingen in de laatste twee, drie weken zijn nooit grappig.

Zelf heb ik het final verslag in twee weken geschreven, maar dit raad ik je niet aan. Vergeet daarbij niet dat ik al een afstudeerverslag had geschreven en daar had ik  3 maanden gedaan… om alles in perspectief te plaatsen.

 

Mijn dagelijkse Planningen + TO-DO lijst:

Google Agenda 2013-12-09 14-44-36

  De project planning volgens het sashimi model:

planning_1

Voorbeeld mappen structuur:

Vooronderzoek   Dropbox

Voorbeeld Afstudeerverslag inhoudsopgave:

Inhoudsopgave

1    Inleiding…………………………………………………………………………………………………… 9

1.1    Doel…………………………………………………………………………………………………… 9

2    Aanleiding………………………………………………………………………………………………. 10

2.1    De aanloop……………………………………………………………………………………….. 10

2.2    Waarom bij het voorbeeldbedrijf?……………………………………………. 11

3    Bedrijfsbeschrijving………………………………………………………………………………… 12

3.1    bedrijf y voorbeeld……………………………………………………………………. 12

3.2    Bedrijf x voorbeeld…………………………………………………. 12

4    Opdrachtomschrijving…………………………………………………………………………….. 13

4.1    Probleemstelling……………………………………………………………………………… 13

4.2    Opdracht………………………………………………………………………………………….. 14

4.3    Deelvragen………………………………………………………………………………………. 15

5    Methoden en technieken…………………………………………………………………………. 16

5.1    Methodische aanpak………………………………………………………………………… 16

5.2    Alternatieven…………………………………………………………………………………… 17

5.3    Technieken, hulpmiddelen en tools………………………………………………….. 17

6    Beschrijving van het proces…………………………………………………………………….. 22

6.1    Fasering en planning van het project………………………………………………… 22

7    Producten………………………………………………………………………………………………. 27

7.1    Welke producten zijn er opgeleverd?……………………………………………….. 29

8    Conclusie en aanbeveling………………………………………………………………………… 30

9    Evaluatie………………………………………………………………………………………………… 31

9.1    Het werken bij de bedrijf voorbeeld………………………………………… 31

9.2    Onderzoek……………………………………………………………………………………….. 31

9.3    Proces………………………………………………………………………………………………. 31

9.4    Adviesrapport………………………………………………………………………………….. 32

9.5    Reflectie…………………………………………………………………………………………… 32

10    Bibliografie……………………………………………………………………………………………. 34

11    Bijlagen………………………………………………………………………………………………… 35

11.1    Bijlage 1: Begrippenlijst…………………………………………………………………. 35

11.2    Bijlage 2: Plan van Aanpak Uitleg Fasering……………………………………… 36

11.3    Bijlage 3: Plan van Aanpak……………………………………………………………… 37

11.4    Bijlage 4: Opgeleverde beroepsproducten………………………………………. 37

11.5    Bijlage 5: Voortgangsrapportage – Blogs………………………………………… 37

11.6    Bijlage 6: Week planning Google Agenda………………………………………… 38

11.7    Bijlage 7: Maand planning Google Agenda………………………………………. 39

11.8    Bijlage 8: Projectplanning………………………………………………………………. 40

11.9    Bijlage 9: Hoofdplanning………………………………………………………………… 41

11.10    Bijlage 10: Gekozen competenties………………………………………………… 43

 

Dan als laatste mijn angst en stuiptrekking op het einde. Die mijn begeleider nog wist te sussen, geweldig om het weer terug te zien.

Dat heb ik gedaan en ik ben afgestudeerd met een 8,5  de gecommitteerde waarvoor ik dus ‘bang’ was had mij een 9 gegeven.

Hopelijk heb je genoeg kennis en inspiratie opgedaan om van jouw afstuderen een goede periode te maken en te slagen. Het gaat vast helemaal goed komen, heb vertrouwen.

 

Voorbeeld van mijn Adviesrapport: 

Inhoudsopgave

1       Inleiding. 9

1.1         Leeswijzer. 9

2       Scope. 10

3       Organisatiebeschrijving. 11

3.1         Bedrijf x voorbeeld . 11

3.2         Bedrijf Y voorbeeld . 11

3.3         Bedrijf x onderdeel . 12

3.4         Onderzoeksvraag. 14

4       Probleembeschrijving. 15

4.1         Probleemstelling. 15

4.2         Probleem… 15

5       Resultaten vooronderzoek. 17

5.1         Case studies conclusies. 17

5.2         Resultaten enquête. 18

6       Resultaten hoofdonderzoek. 19

6.1         Interviews resultaten.. 19

6.2         Trendanalyse resultaten.. 21

6.3         Trend Life cycle. 21

7       Canvasmodel Resultaten. 22

7.1         Bedreigingen.. 22

7.2         Kansen.. 23

8       Risico- en succesanalyse. 25

8.1         Inventariseren van de risico’s. 25

8.2         Analyseren van de risico’s. 26

8.3         Risicomaat regelen.. 27

8.4         Succesanalyse. 28

9       Conclusie en aanbevelingen. 29

9.1         Conclusie. 31

9.2         Eindconclusie. 35

10         Verklarende woordenlijst36

11         Bibliografie. 37

12         Bijlage. 38

 

 Doe gewoon je ding Heiko! Dan moet het volgens mij goed komen.  

Dat heb ik gedaan afgestudeerd met een 8,5 🙂 en de gecommitteerde waarvoor ik dus ‘bang’ was had mij een 9 gegeven.

Hopelijk heb je genoeg kennis en inspiratie opgedaan om van jouw afstuderen de beste periode te maken en slagen gaat vast helemaal goed komen, beetje vertrouwen hebben.

Plaats een reactie

Protected by WP Anti Spam