Breng de wetenschap van geluk tot leven

Hedonistische calculus 

r-HAPPINESS-large570

De genietende levensstijl met de focus op het genot van het leven. Waarbij soberheid, zelfredzaamheid, rechtvaardigheid en vriendschap centraal staan.

  • Laat genot liggen als je weet dat dit later voor ongemak gaat zorgen.
  • Verdraag liever even de pijn als het genot daarna groter wordt.
  • Genot is makkelijk te verkrijgen die met weinig tevreden zijn, meet het leven niet aan de lengte maar aan de kwaliteit.

Spiegel jezelf niet aan vrienden, de hogeropgeleiden of andere mensen met een ‘succesvolle’ baan. Het moeilijkste is nog wel te accepteren dat het leven een verzameling van atomen is zonder verdere bedoelingen. Het lijkt alsof deze filosoof zijn tijd vooruit was, want hij benoemde namelijk dat mensen de echte vriendschap te weinig waarderen. Want vriendschap heeft als belangrijke rol om met elkaar te praten over gedachtes en ideeën. Hierin kunnen keuzes of gedachtes botsen dit bespoedigt vaak de persoonlijke ontwikkeling. Vriendschap bestaat uit dingen die je voor elkaar kunt doen. Traditioneel gezien samenleven en eten en filosoferen, een gemeenschappelijk bestaan.

De huidige 24h economie levert elke minuut wat wij willen. Hoe leer je bestand te zijn tegen het sterkste wapen van deze economie? Namelijk tegen de drang van massa consumptie. Volgens Epicurus was dit ons brein. Logisch redeneren. Wij kunnen nog zelf altijd ons afvragen of wij de nieuwste mobiel nodig hebben of dat de aankoop echt gelukkig maakt. Is het gek om aan te nemen dat ‘duurzaam leven’ een vorm van soberheid en zelfredzaamheid en rechtvaardigheid ineen is. Daarnaast ook een tegenreactie op de materialistische drang die sterk heerst in de huidige maatschappij. Is het privé leven belangrijker dan het publieke leven of zijn deze twee vormen in onze tijd niet meer te scheiden? Beïnvloed ons huidige publieke(sociale) leven te veel ons privé leven?

We should not therefore get rid of all negative emotions but only those that lead to unnecessary pains

Ons huidige hedonisme is verweven met globaliseren, bepaalde eerlijke verhoudingen en andere facetten, dit had Epicurus natuurlijk niet kunnen voorspellen. Naast ons verlangen naar zaken die wij helemaal niet nodig hebben en ons ook eigenlijk niet gelukkiger maken in het leven. Ook zou Epicurus ook vreselijk de pest hebben in onze huidige ijdelheid en de beroemde ’15 minutes of fame’ wat getoond wordt in tv-programma’s zoals de Voice en vergelijkbare.

Happiness is Pleasure

Een recente belangrijke conclusies van een onderzoeken naar happiness is de rol die externe condities uitoefen op persoonlijk geluk. Zo is gevonden dat inkomen, trouwen, goed eruitzien en zelfs de loterij winnen maar een klein effect heeft op het lange termijn geluk van een persoon.

Geluk is mooie vrouwen of mannen om je heen hebben, de duurste maaltijd die je kunt hebben en voortdurend consumeren? Wie zegt dat dit mensen gelukkig maakt, wat mensen gelukkig maakt is met bepaalde vrienden in een kalmte kunnen leven. Bepaalde verlangens zijn natuurlijk zoals eten en drinken, die horen bij ons. Zo ook roem en erkenning maar volgens Epicurus zouden deze punten die gericht zijn op andermans mening onderdrukt moeten worden en niet een zeer belangrijke rol in iemands leven mogen spelen.

Wat zijn ambities?

Niet meer dan door onze tijd gestelde normen? Zoals ambitieus zijn, bezettingen verzamelen, snel cashen, door ander mensen gezien worden, materialistische lifestyle. Als jijzelf de ambitie hebt om te leven in een kalme gemoedsrust met vriendschappen die echt iets voorstelt, dan kom je in de richting van het gedachtegoed van Epicurus. Men is altijd opzoek naar wijsheid.

Hoort genieten bij het leven?

Voor wie is dit? Mensen die willen leren en meer weten. Mensen voelen zich verloren, hebben allerlei vragen. Je zit op social media of kijkt TV en je weet wat je van alles moet denken. Van de enorme macht van’t geld, Van de werkloosheid, van de ellende. Tijdens de zoektocht van antwoorden op al deze vragen, komen wij weer terug bij de filosofie, die in deze tijd niemand heeft gehad. Want het huidige genot bestaat uit bezit. Een goede baan, geld, een mooie partner, dingen bezitten. Maar bezit maakt afhankelijk.  Daarom is ook de conclusie: ga zorgvuldig met ‘t leven om en wees tevreden met uw bestaan.  Probeer tegenslagen als ‘n wijs man te dragen. Hieraan moet je werken.

“Genieten kan te snel in deze tijd, waardoor het gevoel van het verdienen te klein is. Waardoor de vraag blijft bestaan en knagen.”

Vraag mij ook af of de bloggers de moderne filosofen zijn? Volgens Epicurus heeft iedereen een wijsheid en is dit niet te definiëren door een hoogwaardige studie of een titel.

https://www.youtube.com/watch?v=fvf6kklOGWQ

Plaats een reactie

Protected by WP Anti Spam