De 5 Belangrijke misvatting over Social media

Belangrijke misvatting over Social media

Er zijn bedrijven die Social media en hun doelgroep al goed begrijpen. Hierdoor kunnen zij zeer gericht Social media intern en extern inzitten. Dit neemt niet weg dat het een relatief nieuw communicatiemiddel is waar veel fout mee kan gaan. Fouten zijn niet erg, het gaat erom hoe je ermee omgaat.

Misverstand 1: Social media dat kan iedereen gebruiken!

Ja natuurlijk kan iedereen het gebruiken, toegankelijkheid is een aspect ervan. Maar zakelijk gebruiken of in verband leggen met de strategische doelstellingen van een organisatie is een heel ander verhalen. Jonge mensen aannemen die er verstand van hebben is natuurlijk altijd goed. Maar jij als organisatie moet zelf ook betrokken raken en de handen uit de mouwen halen. Bezig gaan met Social media, het zijn namelijk wel jouw kernwaarden die meegenomen moeten worden en vertegenwoordig online. Kies gericht een persoon om deze Socials bij te houden en te beheren iemand die de visie & missie van het bedrijf kan uitdragen. Dit is een stap die te vaak, te makkelijk wordt beschouwd hier een concreet planning van maken en verantwoordelijkheden uitdelen is essentieel. Als je een product gaat verkopen wil je ook de beste verkopers hebben die er zijn. Bij Social media gebruik & beheer geldt precies hetzelfde principe.

Misverstand 2: Inzet van Social media kost geen geld

Ja veel platformen zijn gratis. Dit houdt in een profiel aan kunnen maken mee kunnen praten, posten. Wil je dit zakelijk gaan gebruiken dan komen er toch kosten om de hoek. Dit gaat met namen om de personeelsuren. Dat gaat zitten in moderatie, uitstippelen van de juiste strategie, up-to-date blijven zowel software als de gebruikte plattformen. Grote kans dat dit snel kan wijzigen durven te investeren in de verschillende plattformen, soms moet je ook een gokje maken. Bijvoorbeeld Pinterest en Instragram zijn nu sterk aan het groeien. Daarbij groeit het mobiele verkeer ook exponentieel, misschien moet dat ook wel mee genomen worden in de huidige doelstellingen. Dus ja het is gratis, maar wil je het echt professioneel gaan inzet gaat je dit toch geld kosten.

Misverstand 3: Social media kan je afdwingen

Wat ik zelf wel vaak ben tegen gekomen is managers of directeuren die graag “iets” met Social media willen doen omdat het hype/trending/hot etc. is. Dat is natuurlijk wat je wilt horen als je Social media adviseert. Dan komt de volgende vraag: Wat doe je nu zelf met Social media? Eigenlijk niks, zit alleen op linkedIn, wel grappig is dat. Dat is dus een directeur of manager die Social media wil gaan doorvoeren terwijl hij zelf niet eens actief ermee bezig is. Lijkt mij toch lastig verkopen aan je personeel. Natuurlijk is dit juist een leuke uitdaging. Zo moet je eerst draagvlak creëren, laten zien wat Social media eigenlijk  inhoud. Hiermee creëer je draagvlak en inzicht in het communicatiemiddel dat hij graag wil gebruiken intern/extern. Maar zorg dat je de belangrijkste speler goed betrekt bij je advies. Hun worden de ambassadeurs als jij weg bent. Je kan mensen ook niet dwingen om je bericht te like of te volgen, dit heeft vaak averechts effect. Mensen willen niet “direct” gestuurd worden, zolang het natuurlijk aanvoelt doe je het goed.

Misverstand 4: Ik ben een Social media goeroe

Wat je nu tegenwoordig ziet is dat iedereen 1x een goeroe is of een expert. Het roepen is natuurlijk 1 ding, het ook echt zijn is een heel ander verhaal. Ik denk dat je als Social media volwassen gaat worden dat je expertise krijgt op het gebied van content, timing, verspreiding en natuurlijk de oneindig plattformen wat Social media heet. Expert worden op Social media vind ik zelf nogal gewaagd concept. Dan ben je dus expert op de top 3 meeste gebruikte Social media’s. Maar een mens moet altijd blijven leren en flexibel zijn in deze tak van sport. Het opzetten van een Facebook pagina of beheren van Twitter maakt je nog tot geen expert. Weten wanneer en wat je in moet inzetten en commitment hebben om jouw gebruikte Socials naar hoger niveau te tillen. Dit gaat samen met een strategie en blijven door ontwikkelen hoe je doelgroep benaderd wilt worden. Daarbij komt het kopen van likes en volgers is natuurlijk niet echt zinvol, klanten kan je niet kopen die moet je verdienen. Zo is het altijd al geweest.

Misverstand 5: Mooie Facebook pagina rest gaat van zelf!

Was het maar zo. Nee echte community vraagt veel zorg. Heel veel zorg. Maar als je dit genoeg ondersteund dan krijg je natuurlijk op het laatste in het ideale geval een community die zich zelf ondersteund. Hiervoor moet je wel erg je best doen, zelfs bedrijven die het zeer goed doen zoals: KLM en Hema kunnen niet veroorloven om even niks te doen. Deze meerdere Socials worden strak onderhouden en is er altijd iemand full time in dienst om ze te onderhouden en het dialoog aan te gaan met de klant. Klanten relatie is alles in Social media land.

Toch handig om deze instellingen even langs te lopen Facebook account zoekacties Graph Search.

http://www.dutchcowboys.nl/facebook/29045

Wat ook echt een geweldig artikel is om even door te lezen is van the Verge. Dit gaat over een persoon die een jaar zonder internet gaat leven en hiervoor betaald krijgt. Het is interessant om te zien wat zijn gedachtegangen zijn en of wij nu echt wel zonder het internet kunnen. Gewoon even lezen een aanrader!

http://www.theverge.com/2013/5/1/4279674/im-still-here-back-online-after-a-year-without-the-internet

 

Plaats een reactie

Protected by WP Anti Spam