TNO – Project X en Haren

TNO – Project X en Haren

Als stagiair van OOCL in Apeldoorn was ik uitgenodigd om aanwezig zijn bij het eerste Social Media Café @Landmacht / de Landmacht 2.0 dag. Op deze dag stonden Social Media centraal. De bedoeling was om ideeën uit te wisselen over eventuele mogelijkheden van Social Media, maar wellicht ook de risico’s die Social Media met zich meebrengen. Maar de hoofdvraag was: Wat moet de Koninklijke Landmacht hiermee doen?  Dit was natuurlijk een buitenkansje voor mij aangezien dit alleen voor Defensiemedewerkers was.

Social Media Café @Landmacht 2012

 

Ik zal hier proberen de hoofdlijn van deze speciale dag te schetsen. Er waren verschillende sprekers en er was een live twitter feed waar goed gebruik van werd gemaakt via de Hashtag #smckl. Ik begin bij Arnout de Vries van TNO op Twitter ook wel @MrFreeze23 genoemd. Arnout had veel interessante praktijkvoorbeelden waar hij zelf ook ervaring mee had, waaronder Project X Haren.

Toevallig woont Arnout de Vries zelf ook in Haren, maar hij zegt geen steen gegooid te hebben. Wel wist hij er veel van. Zo blijkt de organisator ’Facebookfeest’ een Nieuw-Zeelander te zijn, Jesse Hobson, die een Facebookpagina met de naam  ‘Ibe Der Führer‘ heeft. Arnout wees er ook op dat tegenwoordig een virale campagne al heel goed opgezet kan worden door wat “studenten” met ervaring in bijvoorbeeld Photoshop. Zo is het dus ook gegaan bij het Haren project want na het verwijderen van het oorspronkelijke feest heeft Jesse opnieuw een openbare uitnodiging op Facebook geplaatst. Dit ging dus viral via het bekende sneeuwbaleffect en werd in korte tijd duizenden mensen uitgenodigd voor het feest. Zo snel kan het dus gaan, zulke mensen worden dan ook wel internettrollen genoemd (trololo). Maar vaak is het zo leuk niet en jammer dat zo’n jongen hier zijn verantwoordelijkheid niet neemt. Geintje moet kunnen, maar je moet weten wanneer je de lijn overschrijdt.

Heiko Hartsuijker - Foto Arnout

Zo werd ook voor de aanwezigen bij het landmacht 2.0 even goed de kanttekening bij Facebook neergezet. Verder roept de hele gang van zaken natuurlijk ook de volgende vragen op: Mag je zo iemand nou vervolgen? Mag zo’n pagina verwijderd worden van Facebook? Wie is nou hier de dader?

Maar het blijft natuurlijk lastig om zo’n divers en complex netwerk te ontleden en de crux ligt hem in  waar het nou precies vandaan komt. En vaak is een IP nummer achterhalen nog niet zo gemakkelijk als het lijkt.  Aangezien hiervoor ook veel tools beschikbaar zijn tegenwoordig waar je bijvoorbeeld als je het traceert in één keer uit een heel ander land komt of je perfect naar dummy adres begeleidt.

Pukkelpop 2011 België

Dus belangrijk is om betrouwbare bronnen te gebruiken als kern en vandaar uit te gaan filteren. Hier zit natuurlijk veel werk in, maar TNO heeft hier al aardig wat ervaring mee. Vervolgens zag ik ook wat interessante tools voorbijkomen. Coosto bijvoorbeeld, dit is een online monitor programma, waar je goed mee kan analyseren. Bijvoorbeeld waar online onze bedrijfsnaam wordt genoemd en gebruikt en een andere handige tool die werd getoond was Twitcident. Met deze tool kan je het Twitterverkeer volgen bij incidenten.

NRC Pukkelpop 2011

Een voorbeeld waarbij het publiek, oftewel “de croud“, wel veel heeft kunnen doen en sneller was dan de traditionele media, is bij het onheilspellende noodweer van Pukkelpop 2011 in België. Arnout liet hier al paar interessante grafieken zien, waaraan af te lezen was dat mensen voor dat het noodweer al twitterberichten stuurde zoals: “Volgens mij gaat dit niet goed”? Of: “Dit is wel erg gek weer misschien moet er wat gebeuren, toch”? Donkere wolken naderden pukkelpop en online was al duidelijk een signaal dat het wel eens iets mis kon gaan. De verantwoordelijke autoriteiten daar zaten zelf niet op Twitter en volgde het online gedeelte dus niet. Belangrijkste is dat zij de mogelijk noodkreten niet gehoord hebben en niet konden acteren tot het te laat was. Wel was ervoor door de KNMI al gewaarschuwd dat er mogelijk zwaar onweer kon losbreken. Wat de bezoekers na afloop hebben gezegd is dat de organisatie heeft benadrukt dat mensen zich geen zorgen hoefden maken over de storm op dat moment. Maar hier was Pukkelpop toch niet op voorbereid. Vraag is natuurlijk heeft de organisatie op tijd geacteerd en had het voorkomen kunnen worden? Het blijft natuurlijk moeder natuur, maar monitoren en bepaalde mensen op locatie gebruiken als een betrouwbare informatieve bron oftewel croudmapping kan toch wel helpen om zo slachtoffers bij te staan of zelfs preventief te handelen. Dit zijn een paar van de onderwerpen die behandeld werden door Arnout. Zo ook de positieve kanten ervan zoals dag na Haren project. Er kwam  een Haren clean-up project en zoals al vermeld: de krachten van de croud gebruiken voor goede dingen.

Nog een leuke zij-sprong: een slimme streek van bankovervaller die dankzij een flashmob (grote groep mensen die ergens afspreekt om te ontmoeten) een bankoverval pleegt. Omdat iedereen dezelfde kleding aan heeft is een dader aanwijzen via signalement natuurlijk bijna onmogelijk.  Slim gebruik maken van de flashmob  als een afleiding maneuvreren.

Obama’s  “micro” Campagne 2012

Vervolgens kwam David B. Nieborg genaamd @gamespacenl die vertelde over  Obama’s campagne: dit jaar in de ban van ‘microtargeting’. Als we praten over politieke partijen die een campagnebudget spenderen van 852.9 miljoen dollar is dit natuurlijk in Nederlandse begrippen ongelofelijk. Hoe heeft Obama, en dan met name zijn PR-campagneteam dit enorme bedrag uitgegeven? Simpel, aan een persoonlijk online dashboard en aan kleine kantoortjes over heel Amerika Daarbij kunnen vrijwilligers zich via het online Dashboard  aanmelden en campagne  voeren voor Obama en een eigen PR-team samenstellen om zo een  Obama netwerk op te bouwen. Dit klinkt  bijna als een soort gamifaction van het politiek reclame voeren. Zo ook met de hulp van crowdsourcing en -funding en natuurlijk blijven de donaties zeer belangrijk.

Obama Dashboard 2012

Maar wat mensen echt over de streep trekt is volgens David iemand die gewoon op de deur klopt huis aan huis en vraagt of de mensen al gestemd hebben? Zo niet? Ga dat dan even snel doen! Hij heeft dit zelf ook ervaren en gedaan via het online Dashboard , waar hij zich heeft aangemeld en vervolgens naar één van de honderden mini Obama hoofdkantoortjes is gegaan  waar je jezelf vervolgens meldt en een lijst potentiele kiezers krijgt waar je langs kan gaan.

Heiko Hartsuijker - Foto David B. Nieborg

Dit was voor David al hele ervaring, geweldig natuurlijk om Amerika af te mogen reizen om dit fenomeen te mogen onderzoeken. Nu even terug naar de strategie van de campagne. Want zo had de  grote tegenstander van Barack Obama,   Mitt Romney, bijna zijn hele budget ingezet op het bombarderen via tv spotjes  van de zogenaamde ‘swingstates’. Dit zijn staten die 50/50 staan politiek gezien, en waar  50 procent  democraat is en de andere 50 procent is republikein. Dat was Romney’s hoofdfocus terwijl Obama veel liever de al blauwe democraten nog blauwer proberen te krijgen en zo de buren, vrienden, familie etc. mee kregen om voor hem te stemmen. Om het nog even in krijgsmacht termen te houden: een precisiebombardement, een slimme tactiek toch is uiteindelijk nog best spannend geweest tussen deze heren.

Verkiezingen V.S. 2012-11-13 15-31-21

Al met al een zeer indrukwekkende Social Media Café @Landmacht / Landmacht 2.0 dag waarbij toch nog wel gelachen werd maar ook een duidelijk beeld werd neergezet van de kracht en kunde van Social Media. Sprekers: via deze weg nogmaals bedankt en de organisatie vanuit de Landmacht die het mogelijk hebben gemaakt, top! Ik zie uit naar de Social Media Café @Landmacht v2/ Landmacht 3.0 dag.

 

Bronnen:

http://elections.nytimes.com/2012/campaign-finance 

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/11604/integration/nmc/frameset/electionsusa/elections.dhtml

http://www.nrc.nl/nieuws/2011/08/18/pukkelpop-stilgelegd-na-noodweer/

Presentatie:

Project x impact of social media on public safety

http://www.slideshare.net/ArnoutdeVries/project-x-impact-of-social-media-on-public-safety nHans

Het Twitterverslag van het Social Media Café @Landmacht:

http://sfy.co/hBZD

 

 

 

7 gedachten over “TNO – Project X en Haren”

 1. Hallo Heiko,

  Een kleine kanttekening. Wie er achter de account van Ibe derFuhrer zit is onbekend, het is niet Jesse Hobson, maar waarschijnlijk iemand uit de omgeving van Haren die Hobson heeft gevraagd om zelf uit de wind te blijven. Ibe en Hobson hosten de facebooksite van Project X Haren samen, maar zijn dus niet dezelfde persoon.

  Verder: het ging helemaal niet gemakkelijk. Er is wekenlang hard gewerkt door een vrienden/kennissenclubje om het event onder de aandacht te brengen. Dit ging via sociale media, maar vooral ook via flyers en posters op grote scholen, zoals het Alfa College en het Maartenscollege.

  Met alleen berichten via twitter en facebook ben je er niet en was er waarschijnlijk niets gebeurd in Haren. Pas toen de ‘oude’ er over gingen berichten hoorden er niet alleen veel meer mensen over Project X maar gingen ze het ook veel serieuzer nemen. Het is dus helemaal niet zo gemakkelijk om zo’n event viraal te laten gaan.

  Beantwoorden
  • Dag Marco,

   Zeer bedankt voor deze kanttekening! Top informatie. Inderdaad er is wel veel nodig om iets viraal te laten gaan. Zo heeft ‘Will it blend?’ wel de juiste snaar geraakt en Volkswagen met hun Dark Father;-)

   Bedankt voor de informatieve comment.

   Groeten,
   Heiko

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Protected by WP Anti Spam