De kracht van social media en De Personalisatieslag

Bezoek aan het appél

Nadat mijn stagebegeleider een kort verblijf legering had aangevraagd om dus een nachtje te verblijven op de kazerne, begon voor mij een nieuw “avontuur”. De reden hiervan was dat  ik met de eerste straaltjes licht “paraat” kon staan op appél, om gezamenlijk met de nieuwe majoor genaamd RC de Jong officieel geïntroduceerd te worden binnen het hoofdkwartier van het OOCL. Toen ik aankwam bij mijn kamer 128 lag er netjes schoon beddengoed klaar en ging ik netjes mijn bed opmaken, vervolgens was er prima Wifi aanwezig om verder te werken. Kort gedoucht anders was er kans op brandalarm vanwege de stoom (dit is een herkenbaar feit uit mijn ex-studentenhuis, alleen komt hier dus wel echt de brandweer opdagen) vervolgens op tijd onder de wol. Toen kwam er een collega van de Koninklijke Marechaussee om 12 uur die avond even binnenzetten die overigens stil als een muis probeerde te zijn, wel lastig natuurlijk met volle bepakking en kisten aan.  Om 8 uur in de ochtend op appél werden de majoor en ik netjes voorgesteld en heb ik nog nooit zo veel handjes achter elkaar geschud, een bijzonder ervaring!

OOCL Apeldoorn

Introductie social media & slideshare

Ik had al genoemd in mijn vorige blog dat ik een presentatie had gegeven op de ESAS parttime voorlichters dag. Dit heeft nog best veel vruchten afgeworpen. Ik had nog een paar uitnodiging gekregen om een kleine Social media presentatie te doen waaronder bij 43 Gemechaniseerde Brigade. Dit is natuurlijk een top kans om mijn eigen kennis te delen. Alleen viel dit jammer genoeg samen op 15 november is namelijk ook de Koninklijke Landmacht  communicatiedag. Hierbij komen alle communicatie secties bij elkaar. Dat wil ik natuurlijk ook niet missen, keuzes, keuzes. Gelukkig had 43MECHBRIG al in korte tijd iemand anders kunnen vinden voor hun dag.  Even weer terug naar mijn originele presentatie deze heb ik helemaal omgezet zodat zonder mijn mondelinge ondersteuning hij ook informatief is.

Dit met het uiteindelijke doel dat ik voor het eerst ga gebruik maken van Slideshare. Slideshare is een online platform waarbij het delen van presentaties en document centraal staat, dit platform is al ontstaan in het jaar 2006. Hierbij heb je de mogelijkheid tot een pro en gratis account pro account heeft monitor opties. Waarom ze deze niet gratis geven? ‘joost mag het weten’ denk aan Google Analytics, Facebook insights gratis informatie en miljoenen gebruikers maar goed dat is hun bewuste keuze geweest. Toch zorgt slideshare voor zo’n 58 miljoen unieke bezoekers per maand, niet niks. Vandaar dat mij het tijd leek hier ook is kijkje op te nemen. Met daarbij de optie dat je presentaties op slideshare gelinkt kunnen worden aan je LinkedIn account. Weer ideaal om je kennis te tonen en te delen met andere.

Vriendennetwerk en mensen kennen

Sinds mijn zeer actieve stagetijd online heb ik echt de kracht van personaliseren van berichten en tweets ontdekt. Zolang je twitterberichten, facebookberichten of zelfs linkedIn invite’s zover personaliseert en menselijk maakt levert dit echt veel meer likes, retweets en reacties op. Kost misschien iets meer tijd om hier goed over na te denken, maar is het waard in drievoud. Zo gaf ik ook een tijdje terug reactie op de Youtube video van werving voor mariniers. Dit begon met een spontane tweet van mij een vriendelijke reactie van Carola Linschooten en uiteindelijk heeft dit tot een lopende wisselwerking geleid. Dat via mail tips & tricks en nuttige links uitwisselen werd.  Dat mailtje weer beland bij iemand van werving die mij uitgenodigd heeft om verder te praten over de mogelijkheden. Dus zo snel kan het gaan in het social media landschap van 2012. Dit om uiteindelijk kennis uit te wisselen en elkaar te helpen om onder andere Youtube filmpjes zo succesvol mogelijk te maken en viraal. Dit gesprek gaat nog plaats vinden en ik hou jullie op de hoogte! Kansen en mogelijkheden creëer je dus gewoon zelf. Nu komt het hogeschool semester dat ik gevolgd heb over virale marketing toch weer van pas, leuk.

Twitter Heiko Hartsuijker

Zo ben ik even in het kanaal LinkedIn en Facebook gedoken. Om te zoeken op belangrijke en interessante bedrijven met social media achtergrond gerelateerd aan defensie. Gelukkig kwam er een gouden tip via mijn stagebegeleider binnen. Die heeft een kennis die bij de Politie werkte en iemand kende met interne kennis over social media binnen de Politie. Hier kwam na even “Googlen” een connectie uit met een LinkedIn account van de Teamleider CCT at Nationale Politie. Waar gaat dit heen? Nou toevallig was dit was precies dezelfde persoon genaamd Marco Leeuwerink waarvan ik de interessante video’s op Youtube had gezien over de toepassing van politie 2.0.

Wat is het wereld “online” toch klein en goed verbonden. Daarbij naar een bezoekje aan de Facebookpagina van Politie Haaglanden die zelf al voortouw genomen hebben met Social media inzet en dit ook succesvol doen link. Deze casus zit nu ook verwerkt in mijn vooronderzoek. Wat betreft Marco Leeuwerink hij is reeds benaderd en reactie gekregen nu nog even wachten op de vervolgafspraak. Of toch gewoon zelf actie ondernemen? Proactief handelen werkt dus echt, maar een netwerk opbouwen en mensen kennen is de essentieel basis hiervoor.

Middelen en beveiliging

Vertel nu alleen even in het kort dat ik via een verjaardag feestje van een vriend weer connectie heb opgedaan. Waardoor ik uiteindelijk een gesprek heb gehad op de Kromhout kazerne over de inzet van ICT middelen en beveiliging. Zoals de tweet zegt heb ik enorm veel informatie gekregen, belangrijkste is om dit te kunnen filteren en toe te passen op mijn vooronderzoek. Ik had gelukkig hiervoor wel vragen opgesteld als een soort rode draad,  deze zijn ook ruimschoots beantwoord. Ik merk wel dat vooronderzoek onderdelen en de interviews uit mijn hoofdonderzoek eigenlijk gewoon prima samenlopen.

Twitter Heiko Hartsuijker

 

Hoe nu verder, conclusie?

Vrijdag gaat het vooronderzoek 78 pagina dik met als inhoud:

 • Onderzoeksopzet

Hier staat de probleemstelling in en de onderzoeksvraag

 • Literatuuronderzoek

Hier heb ik alle mogelijke en potentiele social media beschreven zowel toepassing intern en extern.

 • Social media casussen

Hier staan de casussen van Rijkswaterstaat 2.0 en Politie Haaglanden en recent onderzoek over nut van politie op social media wereldwijd. Vervolgens het Amerikaanse leger en hun dominante positie op social media.

 • Bedrijfsanalyse met het Canvasmodel

Analyse van OOCL zelf en de sectie communicatie van OOCL. Vervolgens een SWOT opgemaakt  met behulp van het Canvasmodel en input van de sectie zelf.

 • Onderzoek rapportage

De uitwerking van de enquête over de informatie behoefte binnen OOCL. Daarbij mijn nulmeting aan de hand van Sproutsocial rapport.

 • Samenvatting onderzoek

Alle belangrijke onderdelen kort samengevat.

 • Bronnen

Heel belangrijk natuurlijk, waar heb ik het vandaan gehaald.

 

Dit is het concept dat naar mijn begeleider Guus Rameckers gaat link! Hij heeft al heel even een sneakpeak gekregen om mijn terugkomdag. Nu nog inhoudelijk feedback ontvangen en verwerken.

We gaan gewoon “rustig” verder net zoals met deze blogs. Ben ook zeer benieuwd naar jullie feedback op deze stage update blogs.

 

2 gedachten over “De kracht van social media en De Personalisatieslag”

 1. Wederom een zeer goed geschreven blog. Lekker snelle taal en leest heel gemakkelijk weg.

  Ook zeer interessant om te lezen hoe breed communicatie toch is, als een leek vindt ik het zeer leerzaam.

  Dus bedankt! En nog veel plezier in geb 107! 😉

  Beantwoorden
 2. Elke blog leer ik weer iets meer. Behalve je gemakkelijke schrijfstijl, zet de content aan tot actie, in elk geval bij mij 🙂

  Zodra mijn agenda het toelaat, kom ik je zeker opzoeken bij St OOCL, maar wellicht zie ik je ook al bij het Social Media Café in Amersfoort!

  Keep on doping this interesting and useful work!

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Protected by WP Anti Spam