Facebook KL

Het beruchte Plan van Aanpak

De opstartfase

Zoals je in mijn eerste blog op juli 22, 2013: ‘Minor in retrospectrum en het afstuderen bij de Koninklijke Landmacht’  hebt kunnen lezen was ik al ‘tijdig’ bezig met de opstartfase. Het is voor een student lastig, maar zeker niet onmogelijk, om ruim van te voren te beginnen. Ik vind dat tijdig beginnen veel voordelen heeft waar je op lange termijn profijt van hebt.

Inmiddels zitten de eerste drie weken er weer op bij de Koninklijke Landmacht in Utrecht. Ik vier mijn onderzoek uit bij het Staf CLAS Sectie Communicatie, ook wel het Staf Commando Landstrijdkrachten genoemd. Voor het voor het gemak noem ik het zelf het hoofdkwartier van de Landmacht (de Kromhout kazerne). Mijn onderzoek bevat de hoofdvraag: “Op welke manier kan Digitale Communicatie een bijdrage leveren aan het verbeteren van de kennis en houding ten opzichte van de Koninklijke Landmacht bij jongeren in de leeftijd van 12-14 jaar?”  Dit zal ik dus de komende 20 weken gaan onderzoeken en analyseren. Ik weet zeker dat net zoals bij het OOCL mijn tijd zal om vliegen!

Waar gaat het onderzoek over?

Het onderzoek gaat over de kennis en houding en het gebruik van Digitale Communicatie van jongeren van 12-14 jaar met betrekking op de Koninklijke Landmacht. Ik zal vanaf nu voor het gemak even afkorten naar KL. Zoals gezegd ga ik een onderzoek uitvoeren met de hierboven weergegeven strak geformuleerde hoofdvraag. Deze keer heb ik zowel met de afstudeerbegeleider als met de opdrachtgever(s) zitten schaven tot alle partijen tevreden waren met de hoofdvraag.

Dit was een interessant proces, waar het van belang is dat je beide partijen de HAN (Hogeschool Arnhem en Nijmegen) en de KL tevreden stelt (en natuurlijk uiteindelijk ook mijzelf). Ik ga proberen in die 20 weken deze hoofdvraag te beantwoorden en tot een nuttig advies te formuleren. Vervolgens komt uit de hoofdvraag de deelvragen die uiteindelijk als hulpmiddel dienen om de hoofdvraag te beantwoorden.

Wat verder van belang is, is dat de deelvragen een nauwe relatie hebben met de hoofdvraag. Op dit feit wees mijn afstudeerbegeleider Peter Schulz mij nogmaals. Wel leuk om erbij te vertellen dat Peter mij mee heeft gemaakt als 1e jaarstudent en nu op mijn laatste studiejaar mij begeleid.

 

Stap 1. Het beruchte Plan van Aanpak

Voor de HAN start ik eerst met het uitvoeren van een Plan van Aanpak, dit wordt de leidraad van het project. Ik heb altijd gemixte gevoelens bij dit document. Waarom? Ik heb zelf altijd sterk het gevoel dat ik het project uitvoer voor de KL en niet direct voor de HAN.  Dit bleek ook duidelijk uit mijn PvA.

In de eerste paar versies moest ik dingen toevoegen als extra verantwoording en om alles concreet te kunnen koppelen of te verklaren. Ik kies graag uit ervaring de modellen/elementen/werkwijze die goed werken in de praktijk. Daarnaast wil ik deze dingen ook graag met elkaar combineren uit het oogpunt van efficiëntie. Maar aangezien het hier ook grotendeels om het ‘juiste’ proces volgen gaat, is dit helaas niet altijd mogelijk.

Nog een voorbeeld hiervan is dat ik heb mijn best gedaan heb voor het Internetstrategie model + de website analyse te verwerken in mijn project maar helaas is deze afgevallen en vervangen. Nu is het een vooronderzoek -> Hoofdonderzoek -> Adviesrapport geworden. Het is zonde om twee keer het wiel te gaan uitvinden en niet effectief bezig te zijn toch?

Stap 2. Vooronderzoek met een organisatie analyse – Business Model Canvas

Nadat ik het Plan van Aanpak helemaal koosjer had gemaakt -met behulp van mijn begeleiding vanuit de KL dit is Corné van Dalebout en Ronald Hoeks en een gezellig Skypesessie met Peter Schulz van de HAN- was dit er een officiële ‘GO’!

Hierna kan ik bezig met het concept vooronderzoek. Hierin heb ik een uitgebreid literatuuronderzoek/deskresearch uitgevoerd, die ik zeker nog moet inkorten (alles is interessant). In dit document schets ik een situatie van de huidige organisatie en haar digitale communicatie middelen. Dit gaat samen met gerelateerde praktijkcasussen van jongeren tussen de 12-14 jaar en ouder, een SWOT analyse met mijn beruchte Business Canvas model met wat ‘tweaks’ om het model nog gerichter te maken en toepasselijk voor Overheidsinstanties (met hulp van Ronald en Corné).

Als ik deze organisatieanalyse BMC voltooid heb zal ik dit in een ‘special blog’ uitgebreid behandelen.  Deze analyse samen met de enquête onder de jongeren van 12-14 jaar vormt het vooronderzoek. Ik weet nu al dat het de grootste kluif wordt van mijn onderzoek wordt om deze doelgroep warm krijgen voor de enquête project. Ik zeg: Een gezonde uitdaging!

 

Weer het eerste Social media Café en de borrel van de KL!

Ik heb ook weer deel twee van het concept Social Media Café KL mogen mee maken op 18 september. Dit was op de Bernhardkazerne te Amersfoort. Het concept is dat gastsprekers in een informele setting hun ervaringen met de mogelijkheden van Social Media presenteren en ook dat hierop geregeerd kan worden in vorm van vragen of antwoorden, leuk discussiëren dus.

Ik was mee met Corné en Ronald namens Sectie Communicatie Staf CLAS. Ik vind dit soort initiatieven altijd top! Het brengt namenlijk een zeer interessante mix van overheid communicatie en de digitale communicatie bij elkaar. Daarnaast was het leuk om (digitale) bekenden weer terug te zien, waaronder collega’s van het OOCL zoals Gian Santegoeds, Ruud de Jong en mijn twitterbuddys Marcel van Hemert – @ElGiraffo en @JanVenekamp.

Twitter - Search - social media cafe landmacht 2013-10-06 20-53-32

Twitter - Search - social media cafe landmacht 2013-10-06 20-54-24

http://storify.com/hansdamen/social-media-cafe-landmacht-1?utm_source=t.co&utm_medium=sfy.co-twitter&awesm=sfy.co_tERE&utm_content=storify-pingback&utm_campaign=

Hieronder staan nog enkele tweets van die dag, met dank aan Hans Damen.

Hans Damen ‏@hansdamen19 Sep

“Elimineer de burger” Presentatie @ferencvandamme bij Social Media Café @landmacht #smckl http://bit.ly/1585YiP 

Vandaag een Social Media Café van de @landmacht gehad over Aarchetypes en het ‘omdenken’. #afstuderen #SMCKL pic.twitter.com/P1Hw6Q9cet

PHOENIX OOCL ‏@PHOENIXOOCL18 Sep

Generaals die discussiëren over het A-Team. Onbetaalbaar @hankpoot #smckl

2 gedachten over “Het beruchte Plan van Aanpak”

  1. Hoi Heiko, jij hebt zoals ik het lees een aanzienlijk project aangenomen. Ik ben wel benieuwd waarom jij voor de doelgroep 12-14 hebt gekozen? Zijn zij niet te jong?

    Beantwoorden
  2. Dag Femke, Bedankt voor je reactie. Het is inderdaad het is een gezonde uitdaging voor het afstuderen ;-). De doelgroep zit verbonden aan de scholen die bezocht gaan worden door militairen op 22 april. De jongeren zullen op een ‘bijzondere’ manier les krijgen.

    Groeten,
    Heiko

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Protected by WP Anti Spam