Het is vrijdag: Creativiteit, Business Model Canvas en Koninklijke Landmacht

Ready steady? Go!

Na het introductiegesprek vorige week met de HAN(Hoge School Arnhem en Nijmegen) en de Koninklijke Landmacht. Ben ik begonnen met de eerste stappen en een richting te vinden om een antwoord te vinden op de onderzoeksvraag:

 “Welke rol kunnen Social media spelen bij de informatievoorziening na het wegvallen van het personeelsblad Phoenix?”

Dit ga ik realiseren door een kwantitatief onderzoek op te zetten en een kwalitatief. Wat houdt dit in? Op dit moment ben ik bezig met het kwantitatieve onderzoek.  Afgelopen dinsdag is er een zeer toegankelijke enquête verspreid voor de medewerkers van het OOCL. Het bereik van de enquête op dit moment is wel lastig aangezien de helft van het OOCL op oefening is. Deze enquête is samen met Sectie Communicatie opgesteld. Dit is gedaan voor draagvlak. Daarbij zijn zij natuurlijk zelf ook de “expert” op het gebied van de OOCL doelgroep.

Mijn insteek van het vooronderzoek is om weer te geven op welke wijze de organisatie nu met het probleem omgaat. Dit naar het wegvallen van de interne communicatiemiddelen voor de informatievoorziening naar de medewerkers. Ook is het goed om te kijken of er vorige analyses hebben plaats gevonden die mij op weg kunnen helpen. Je moet natuurlijk niet het wiel keer op keer willen uitvinden. Ook zal ik de krijgsmacht (organisatie) OOCL zelf analyseren met behulp van diverse modellen (zie Business Model Canvas).

Business Model Canvas

De analyse van het probleem vindt plaats door de bedrijfsprocessen te analyseren en de middelen in kaart te brengen. Op basis van dit onderzoek wordt het hoofdonderzoek en de laatste stap, het adviesdocument opgesteld. Het kwalitatieve hoofdonderzoek zal diepte-interviews bevatten waarbij vragen aan de hand van de organisatieanalyse en enquête worden opgesteld.

Creativiteit, Business Model Canvas en Koninklijke Landmacht

Deze uitdaging is om mijn plan samen te voegen met het huidige strategische doel. Hierin  zit mijn uitdaging. Om het zo realistisch mogelijk te houden, met een vleugje creativiteit en lange termijn optie te kunnen adviseren. Dit had ik vorige keer geschreven en het juiste middel ook wel tool genoemd hiervoor is naar mijn mening het Business Model Canvas. Natuurlijk zijn er genoeg andere bedrijfskundige modellen die ik in overweging neem. Het 7S-model van MCKinsey of wat ook interessant kan zijn is een krachtenveldanalyse. Ik kies voor het canvas model omdat ik graag praktijkgericht blijf werken. Daarnaast de kracht in zie van gezamenlijk invulling geven aan de belangrijke bouwstenen van een organisatie. Deze tool geeft mij die mogelijkheden.

Boek Business Model Generation

Met het Business Model Canvas kan je een SWOT (Sterkte, zwakte, bedreigingen en kansen ) analyse doen, een strategische doel bepalen. Er is erg veel mogelijk met dit canvas model. Hierbij komt zeker dat vleugje creativiteit kijken i.v.m. mijn Social media vraagstuk. Volgens mij ken ik nog maar de helft van de methodes die in het boek staan verwerkt. Maar zolang het maar het gewenste resultaat oplevert en mij niet limiteert, prima.

Ik wilde eerst de organisatie analyseren dus het OOCL en vervolgens de Social media inzet van de organisatie in kaart brengen en daarna specifiek de Sectie communicatie van OOCL. Leuke variant op de krachtenveldanalyse is de Empathy map. Deze bevindt zich ook in het boek Business model Canvas en grote kans dat deze ook nog wordt ingezet. Het makkelijk is dat het een zeer toegankelijk model is waarbij weinig uitleg nodig is. De bouwstenen moeten toegelicht worden en de manier van het model doorlopen. Vervolgens ontstaat er soort van creatieve sessie, waarbij je gezamenlijk het model gaat invullen. Uiteindelijk merk je vaak dat de neuzen allemaal een kant opstaan, alle aspect zijn in beeld gebracht.

 • Doelgroep;
 • Bestaansrecht;
 • Communicatiekanalen;
 • Klantrelatie;
 • Kernactiviteiten;
 • Vereiste middelen;
 • Inkomen;
 • Kernpartners.
 • Kostenstructuur;

Poging tot Klussen

Mijn collega had nog hulp nog met schilderen! Natuurlijk wil ik hem hier wel een handje mee help (niet dat ik een schilderkoning ben, maar basisverf moet lukken). Even het dagelijkse ritme soms onderbreken is af en toe wel goed. Geeft weer inzicht en fris gevoel als je dan weer op de stage stort. Maar jammer genoeg was het mij niet gegund. Stond netjes met mijn bammetjes en schilderspak klaar om 9:00 uur op station Arnhem. Toen ik de melding kreeg te horen dat al het verkeer naar Utrecht niet meer zal rijden tot +- 12:00 in de middag. Daar gaat je behulpzaamheid. Hierdoor had ik wel weer tijd om dit blog te schrijven en onderzoek uit te stippelen.

Laten we maar zeggen: “Never a dull moment”.

http://www.businessmodelgeneration.com/canvas

http://www.scienceprogress.nl/diagnose/7s-model-mckinsey

http://www.participedia.nl/de-krachtenveldanalyse

2 gedachten over “Het is vrijdag: Creativiteit, Business Model Canvas en Koninklijke Landmacht”

 1. Interessant Heiko!
  Ik ben benieuwd naar de toepassing van het BMC (Business Model Canvas).
  Zelf heb ik voor onze organisatie bij het opzetten van een social media strategie ook onder andere deze theorie (en de door jou genoemde empathie map) als een van de vertrekpunten genomen. Daarbij is een van onze vervolgstappen het in kaart brengen van de klant-contact-punten door de customer journey te onderzoeken. Hiermee kun je in kaart brengen wie welke kanalen gebruikt en waarom/op wat voor manier. Mocht je hier meer over willen weten; feel free to ask!

  Eventueel kun je via de LinkedIn groep en Facebook pagina van mijn bedrijf nog wat inspiratie op doen:

  http://www.facebook.com/sharedvalueinc
  http://www.linkedin.com/groups?gid=4499790&trk=hb_side_g

  Succes 🙂

  Beantwoorden
  • Hey Niels,

   Ja leuk leuk. Ik heb even je Facebook bekeken ben wel benieuwd naar de “volwaardige alternatieve”. Ook ben ik benieuwd of je hier nog meer materiaal van hebt, het onderzoek naar de klant-contact-punten door de customer journey?

   Bedankt voor de inspiratie. Zelf heb ik nog weinig gedaan met de strategische kant van het boek. Het boek is wel toepasbaar dus op Social media inzet?

   Ik ben benieuwd naar je reactie.

   Met vriendelijke groet,
   Heiko

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Protected by WP Anti Spam