In 7 stappen een Geweldig Podcast Interview

Hoe start ik een Podcast Interview? Lees hier hoe!

Een stap voor stap gids voor het maken, promoten en lanceren van je (video)interviews. Het belangrijkste wat ik heb ontdekt na 43+ interviews online en offline afnemen is, dat je echt eerst zelf geïnteresseerd in het onderwerp moet zijn voordat je de experts benaderd.

In 7 stappen een Geweldig Podcast Interview starten

Als jij al niet volledig geïnteresseerd bent in het onderwerp, dan gaan je kijkers dat zien. Wat doe jij jezelf aan? Het wordt een worsteling om daadwerkelijk het (video)interview te creëren. Laat staan het te promoten op je eigen maillijst en via jouw social media kanalen en Facebook advertenties. Dus, even de vinger op de pols. Wordt jij er niet echt warm van? Gewoon niet doen, zonde van je tijd, je energie en jouw reputatie.

Dit artikel is interessant voor de vakexpert, de contentmaker en de starter

De vakexpert:

Deze ondernemers hebben al een vakgebied gekozen en verkopen eigenlijk dagelijks hun tijd en informatie al als vakexpert. Dit kan via 1 op 1 coaching zijn, maar ook via training in groepsverband. Zij weten dat zij het verhaal nu wel kennen. Het is tijd om op te schalen.

De contentmaker:

Ondernemers die geweldig goed zijn in het maken van content en veel vragen krijgen hoe zij van die geweldige content maken. Denk aan websites, video’s, artikelen, blogs… Je hebt onwijs veel potentie en je kunt veel maken maar je hebt eigenlijk geen vaste onafhankelijke inkomstenstroom. Ook al houd je van je werk, je wilt graag toch iets meer zekerheid en niet steeds dezelfde klussen aanpakken voor het geld.

De starter:

Ja, wees eerlijk. Je bent net gestart of je hebt net een rigoureuze carrièreswitch gemaakt en dat was al een uitdaging op zich, maar wat nu? Je hebt nog geen maillijst of een online reputatie. Nog geen geliefde volgers die graag met jou in contact komen. Ik kan je eerlijk zeggen: ik ben elk ‘type’ hierboven beschreven geweest en je hebt enorm veel kansen om door te groeien van een starter naar de contentmaker en vervolgens gezien worden als de vakexpert. Maar je moet wel doen. Je moet er zelf wat van maken.

Dat geldt voor alles, kennis is echt fijn en geweldig, maar zonder toepassing waardeloos en zonder die ‘massieve gerichte actie’ gaat er weinig tot niks gebeuren. Daarom ga ik je in 7 stappen, plus een extra stap helpen.

Stap 0: Waarom (online) interviews?

Jouw behoefte is om als vakexpert je positie nog sterker neer te zetten? Je wilt echt de beste content ooit maken? Of je hebt als starter nog werkelijk geen idee… Ga met jouw (vak)mensen praten! Het is echt geweldig hoeveel mensen willen delen en hoeveel uit oprechte interesse voortkomt. Daarom was mijn eerste waarschuwing hopelijk duidelijk. Jij moet een drive hebben voor het onderwerp!

Maar deze drive mag je wel zien als een scherp dubbelzwaard, want als je te breed gaat met je interesse is het voor niemand echt nuttig. Ga je ‘te’ diep dan spreek je weer niemand aan. Amy Porterfield [LINK] noemt dit verticaal en horizontaal gaan in je business en teveel mensen gaan te snel en teveel horizontaal. Daardoor laten ze enorm veel geld liggen. Dit omdat te veel drang is om steeds weer een nieuw onderwerp, doelgroep, product of dienst aan te boren.

Zij heeft hiervoor de boycot van 18 maanden per target (onderwerp). Hierdoor maximaliseer je het product waarmee je bezig bent en zorg je dat je niet al je energie en tijd verknalt op de vele leuke side-projectjes.

Even weer terug naar de interviews, de zeven stappen!

Stap 1: Start met jouw onderwerp helder krijgen

Bewust zijn in het hier en nu en mogelijk een survey opzetten. Eigenlijk valt iedereen in twee doelgroepen te categoriseren als je het niet alleen mij vraagt maar vele online marketing experts.

Zoals Ramit Sethi, Amy Porterfield, Neil Patel, Pat Flynn en Lewis Howes.

Categorie #1: Jij weet PRECIES welke onderwerpen je wilt gebruiken voor je interviews. Jouw probleem: je raakt verstrikt in techniek en twijfel.

Categorie #2: Jij weet eigenlijk nog NIET welk onderwerp je wilt gebruiken voor je interviews. Geen probleem! Stop met je druk maken over iets dat nog niet is. Het onderwerp ligt echt maar al te vaak recht voor je neus.

Als je categorie #2 bent, start het met naar binnen kijken in plaats van de focus op anderen.

Vragen die je mogelijk kunnen helpen:

– Wat wordt jou nu het meest gevraagd?

Welke specifieke vragen komen vaker terug voor jouw gevoel? Mijn voorbeeld: ik kreeg vele vragen over goede online interviews afnemen, opnemen en promoten en vooral hoe maak ik video technisch eenvoudiger voor mijzelf?

Daarnaast kun je ook gewoon kijken welke how-to blogposts, artikelen of een andere vorm van content dat je online – maar ook offline – reeds hebt gedaan echt hebben aangeslagen en waar je veel vragen over hebt gekregen. Serieus, heel vaak ben je er niet bewust van, want je antwoordt volledig op de automatische piloot. Jij kent het onderwerp immers zo goed.

Ook al val je onder bovenstaande categorieën, vergeet nooit een goede survey te doen. Hier gingen mijn nekharen eerst altijd van overeind staan, maar mijn survey is niet de aangeleerde ’traditionele’ hogeschool set-up met ‘ik vraag maar zoveel mogelijk dingen en 80% is niet bruikbaar’.

De vraag voor onze doelgroep: Waar wil jij graag meer van weten (___)?

Tip: Houd het bij het vakgebied en maak je vraag voor het interview afnemen niet moeilijk. Mensen weten prima waar ze hulp bij nodig hebben, maar vaak genoeg niet of iets nieuws al dan niet interessant voor hen is.

Nee, die vraag is echt te simpel! Denk jij dat? Klopt, maar voor een goede reden. Mensen hebben vaak geen idee wat zij precies willen of willen horen in een interview of in een product. Denk aan Steve Jobs en zijn kindje de iPhone. Iedereen verklaarde hem voor gek dat mensen met zo’n telefoon dagelijks gingen lopen en dat het echt een onderdeel van hun leven zou zijn. We weten inmiddels wel beter…

• Direct een Vip-lijst bouwen

Zorg dat je de mensen die je bevraagt ook gelijk in je VIP-lijst opneemt, want mensen die jou graag willen helpen of hun onderwerpen delen zijn al eigenlijk jouw grootste fan. Jij gaat hun onderwerp promoten!

• Flexibel zijn en leer de taal van jouw doelgroep

Nog een belangrijke reden waarom je dit moet doen, is om je tekst en onderwerp af te stemmen op je doelgroep. Wanneer jij je vragen gaat stellen en antwoord krijgt, moet je de taal van je doelgroep praten. Als de geïnterviewde al vragen heeft met jouw vaktermen moet je snel schakelen en vragen: oké, cool maar hoe zou jij dat noemen?

Krijg vertrouwen in de vragen die je vooraf stelt aan je doelgroep en geloof mij: hoe vaker je interviews afneemt des te meer je zelfvertrouwen, kansen en inkomsten groeien. Daarbij weet je echt veel meer dan je zelf denkt.

Stap 2: De naam van je Geweldige Interviews

Ik streste mij eerst al kapot voordat ik überhaupt iemand ging bellen om het interview af te nemen omdat ik dacht..de NAAM van mijn interviews is echt mega belangrijk. Hier onwijs veel tijd en energie ingestoken tot ik dacht, eigenlijk ben ik nu meer met uitstelgedrag bezig dan daadwerkelijk interviews aan het voorbereiden of afnemen. Vraag jezelf elke keer weer af: hoe belangrijk is dit om mijn doel te behalen of is dit eigenlijk uitstelgedrag?

Wat belangrijker is en dit komt echt niet alleen van mij, is de haak of de ‘hook’ jarrrr. Even verduidelijken. Dit staat vaak onder het merk of het product: Witte Reus, Hook -> Wast een berg kost een beetje, In ons geval: wat gaat jouw interview jouw klant opleveren? Wat is de belofte die je maakt?

Kies dus gewoon de naam en het liefste gewoon wat het is en Go Go Go Gadget!

Mijn advies is wel om een naam te kiezen waar de “.NL” nog beschikbaar van is. (Je wilt jouw interviews op een eigen domein hebben, zoals ik heb gedaan met SocialMediaMarketingsummit.nl. Dit maakt het vele malen eenvoudiger om te promoten en om het te verbinden met de (web)techniek aan de achterkant.)

Jouw (video)interview moet een heel specifiek resultaat opleveren. Je wilt natuurlijk dat jouw doelgroep ook daadwerkelijk actie onderneemt en iets gaat doen met deze heerlijke praktische en nuttige informatie waar jij veel energie, tijd=(geld) in hebt gestoken.

Bedenk nu al termen die online verkopen: Stap-voor-stap resultaat, De blauwdruk voor, 7 stappen tot etc. Doe even onderzoek naar je concurrenten. Als er al vergelijkbare of nevenproducten bestaan, bedenk dan eenvoudig een twist erop. Altijd in alles: ‘Keep it Simple and Stupid’, dat werkt op de lange termijn.

Stap 3: De prijs bepalen van jouw Interviews

Je zult wel denken… je bent gek om nu al over de prijs te beginnen! Ik ben nog niet eens gestart of ik heb nog niemand te interviewen en jij begint al te toeteren over een prijs. Hou die gedachte vast, ik heb geleerd van Stephen Covey in habit 2: “Begin with the end in mind”. De tijd en energie die je hierin steekt is evenveel als de tijd die je spendeert in het creëren of leveren van je product of diensten. En jij leeft net zoals ik ook niet van de lucht toch? Wij werken om geld te verdienen, wat dient als voertuig voor vele dingen in het leven.

De grootste fout die ik gemaakt heb is om mijzelf en mijn interviews volledig gratis te maken of zonder een doel te creëren als contentmaker op steroïden. Er was niet zo’n heerlijk 7-stappen artikel voor het creëren van geweldige interviews, opzetten, afnemen en promoten ervan. Hier komen de verschillende types ook weer terug, want vanaf het moment dat je kiest voor interviews af te nemen maak je eigenlijk ook al je allereerste Online Course Programma. Dit geeft weer direct aan hoe krachtig (video)interviews zijn en waarom ik er zo’n fan van ben.

Dus de meeste gemaakte fout is te laag of het niet prijzen van je interviews. Een lage prijs zorgt voor veel niet serieuze kijkers (klanten) en jij wilt het liefste dat jouw klanten actie ondernemen en veel resultaat boeken. Daarbij neem jij jouw geïnterviewde ook een heel stuk serieuzer en heeft het echt toegevoegde waarde voor zijn of haar online branding.

Het is dus geen vraag om Premium prijzen te vragen maar meer een must. Je doet namelijk jouw vakgebied, jouw klanten en jezelf te kort.

Het kost even moeite om een goedkoop product of een duur product te maken, promoten en te verkopen. Welke kies jij? Hoge premium klanten versus goedkope klanten die 80% van je tijd opslurpen? Voelt dit nog niet lekker? Je kunt de goedkope of (liefst) gratis klanten ook prima verwijzen naar je Give-aways, je geweldige gratis artikelen over het onderwerp of zelfs de concurrenten.

De online marketeer Ramit Sethi heeft hier ook een geweldige podcast ” The Psychology of Selling and How to Price Your Products with Ramit Sethi”. Prijzen bepalen ook je merkbeleving en je merkpositionering wees hier bewust van. Mensen hechten meer emotionele waarde aan iets dat veel geld kost en zullen ook zorgen dat ze alles uit het product of dienst halen als het voor hun een gevoel heeft gegeven van een grote aanschaf.

Stap 4: Het opnemen van je interviews

Als je start met (video)interviews afnemen, stel jezelf deze vraag: waar staan mijn kijkers/klanten nu? Waar moeten ze staan op kennisniveau en kunde als zij de online cursus volledig hebben afgerond? Dus van onbewuste onbekwamen naar bewuste bekwamen in het uitvoeren van x en hoe krijg ik hun zo snel en veilig mogelijk daar? Start dan pas met het inplannen van je gesprekken.

Met de creatie van het Social Media Marketing summit waarin ik 34+ Vakexperts heb geïnterviewd over hun onderneming en kennis over het vak, heb ik geleerd om vooraf ‘alles’ klaar te zetten. Dan bedoel ik niet alleen het zorgen dat:

  • je iPhone oordopjes en microphone werken
  • de Full HD Logitec webcam ook HD opneemt
  • je Skype Call Recorder of ScreenFlow software getest is
  • je genoeg schijfruimte op je pc/laptop hebt
  • je er verzorgd uitziet
  • de studio achtergrond klaar staat
  • en je een eenvoudige intro/outro en een briefing gemaakt hebt.

Je moet werkelijk alles vooraf gedaan hebben voordat je live gaat en start met het promoten van de (video)interviews! I know het is veel werk, maar het is echt een investering die je maakt en zichzelf terugbetaalt. Mooie quote die is blijven hangen van een business coach: “Korte termijn pijn en lange termijn fijn”. Herhaling… begin with the end in mind.

Ik heb het in eigen persoon mogen ervaren wat er gebeurt als je alles ‘on the fly’ wilt creëren, je wordt echt overwelmd door dagelijkse zaken, extra kansen die vrijkomen, PR aandacht, marketing en promotie van je interviews, monteren van interviews in een huisstijl, beloftes nakomen en een mens kan gewoon niet multitasken. Dus zorg dat je niet de slaaf wordt van je product of dienst. Verdwaal ook niet in de perfectie madness, goed = genoeg.

• Maak het jezelf makkelijk niet moeilijker

Je kunt starten met het scherm opnemen van een powerpoint/keynote/google slide presentatie die je normaal ook voor bedrijven of groepen geeft. Video interviews, audio interviews, screencasts(schermopnames), noem het maar op. Het is allemaal geweldig materiaal om jouw product of interview te verrijken tot een daadwerkelijke geweldige online course.

Plan je (video)interviews echt alsof je een training of workshop zou geven of krijgen van een bedrijf. Dit gebeurt vaak in een logische reeks modules die elkaar opvolgen. Nog makkelijker misschien: denk aan hoofdstukken in een boek en je start altijd eerst met het opschrijven van je inhoudsopgave. Zorg dat je focus houdt op je inhoudsopgave bij het kiezen en opnemen van je interviews.

De Mega tip: Zorg dat je nooit MEER dan 12 hoofdstukken of interviews maakt voor je online course. Dus ben je net zoals ik een contentmaker op steroïden dan gaan je klanten denken “Wauw, 34 lessen erg vet! Maar dat kan ik echt niet doen omdat: (_____). Vul hier maar de excuses in…”

Een vraag die ik veel krijg, gaat over de lengte van video. De lengte van de (video)interviews = maakt niet uit. Want, jouw enige focus moet zijn om je klanten het gewenste resultaat zo snel en veilig mogelijk te geven. Elk onderwerp en dus ook klantgroep is anders.

Stap 5: Het generen van kijkers (en potentiële kopers)

Zorg dat jij elke bezoeker – ook wel verkeer genoemd – stuurt naar één hoofd-inschrijfpagina voor een gratis videoreeks of een andere weggever zoals een ebook, PDF, checklist als je nog geen video hebt. Maar, een video-reeks werkt wel het beste als aanloop naar de oerknal-lancering.

Tussen de Opt-in / Online inschrijving, zorg je dat je wekelijks op een vast moment contact houdt met je kijkers (potentiële klanten) via je gratis video reeks als je deze op tijd – dus vooraf – maakt. In ieder geval een mail met een nuttige vraag of een brok informatie per week. Zie het als een relatie die je opbouwt. Hoe meer energie je erin steekt, hoe meer je terugkrijgt, toch?

Je moet jouw Gratis Videoserie zien als een eerste date. Vergeet nooit om te teasen en hints te gebruiken. Want dat bouw je hopelijk ook rustig op toch? Jij deelt specifieke kennis en zij leren.

Stap 6: De VIP lancering onder de Interviews

Hopelijk volg je nog alles! Ik weet dat het best veel is, maar ik heb niets liever dan dat jij een waarde toevoegende interviewreeks creëert, deze weet te promoten en (financieel) resultaat hiermee boekt. Dan is het nu tijd voor de VIP-lancering.

Zorg dat je bij jouw videoreeks 3 gratis interview(video’s) maakt om je klanten warm te maken en kennis te laten maken met jouw awesome interviews!

Vervolgens bij de 4e video de aanbieding dat zij zich nu kunnen inschrijven voor jouw Online Course. Zoals Gary Vaynerchuk het noemt ‘Jab, Jab, Jab’ en dan de HOOK.

De lancering duurt maximaal 5 tot 10 dagen. Er zijn vele succesvolle online ondernemers die ook vele producten online aanbieden en wat opvalt is dat zij allemaal een definitieve start- en einddatum hebben van hun aanbieding voor deelname aan de course. Dit is essentieel. Je wilt dat mensen een beslissing maken. Meedoen of niet.

VIP bonussen, Er zijn altijd mensen gevoelig voor speciale aanbieding en privileges zoals een privé Q&A sessie of een besloten Mastermind FB groep. Dit zijn eenmalige aanbiedingen voor je VIP mensen.

Vergeet niet: de Launch is echt alleen nog maar het begin van de reis. Het zorgt dat de bal gaat rollen, je de eerste klanten krijgt en jij je maillijst gaat opbouwen.

Stap 7: Het Wauw-effect en blijven verkopen

Ik heb ontdekt dat persoonlijke aandacht relaties bouwt. Zorg dat dit onderdeel is van je online course of product. Bedank mensen persoonlijk of benader deze klanten met een gepersonaliseerd bericht in je Facebookgroep.

Waar moet jij je focus opleggen na jouw VIP-lancering? Q&A Webinars, samenwerkingen ook wel Joint ventures en vergeet niet de kracht van affiliates. Maar je moet eerst je eigen business op orde hebben van klantentevredenheid tot techniek, voordat je de juiste partners kunt selecteren. Je moet precies weten wie je nodig hebt en waarom.

De verkoop stopt echt niet na jouw eerste lancering. Goed om te herhalen: lanceren is echt het begin!

Zorg dat je altijd over presteert met je product door verrassingen en onverwachte extra’s te creëren, geweldige diensten… je levert een premium product.

Als je eenmaal meerdere lanceringen hebt gedaan van jouw product en het proces goed genoeg in de vingers hebt, kun je starten de lancering ‘evergreen’ te maken. Dit betekent dat jij je product zover hebt verbeterd met feedback en klanten input dat het op de automatische piloot kan lopen en 24/7 sales en nieuwe mensen op de lijst blijft genereren.

De Geweldige Online Interviews Wrap Up

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren over de kracht van interviews afnemen en tegelijkertijd een online product maken, promoten en lanceren!

Dit is echt bedoeld als een vitamineboost aan informatie over online interviews afnemen en een referentiepunt wat je er uiteindelijk mee kunt bereiken. Voor sommigen een herhaling en voor anderen juist nieuwe informatie.

Als je iets nog niet helemaal kunt plaatsen, of het is voor nu nog wat onduidelijk…stress vooral niet!

Ik heb nog veel meer voor je klaarstaan als het gaat om online interviews en producten opzetten, afnemen en lanceren. Maar even serieus, waar wil jij graag nog meer van weten?

Laat gerust een berichtje achter.

Vrolijke groet,

~Heiko – Summit Launch Workshop

Plaats een reactie

Protected by WP Anti Spam