Hoe werkt precies het Canvasmodel? Ik leg het uit voor je!

Het canvasmodel kan worden toegepast om het bestaande business model in kaart te brengen of om gehele visie &  missie in kaart te krijgen. Het canvasmodel is op veel verschillende manier in te zetten. Ik zal dit boek genaamd Business Model Generation nader bespreken bij de pagina boeken tips.

Hoe werkt precies het Canvasmodel?

De theorie uit het boek heb ik voor het eerst succesvol kunnen inzetten tijdens mijn bezoek als  onderdeel van de buro302 delegatie aan de University of Minnesota: Twin Cities. Het is namelijk en praktisch en gemakkelijk middel om in een workshop of sessie uit te leggen en toe te passen op een casus. Aan het einde van de business workshop was het  idee dat  de deelnemers in compacte groepjes een business model gecreëerd hadden.  Moet eerlijk zeggen dat ik verbaasd was over de kwaliteit van de modellen.

Mijn Offline methode voor het Canvasmodel

Let wel op dat het idee van het canvas model is dat je in prototypes werkt en het model steeds verder gaat verfijnen en uitbreiden.  Het onderwerp dat wij hadden gekozen voor deze business workshops was een ‘silly cow’ als onderwerp. Dit kan natuurlijk elk onderwerp zijn, zelf vind ik het canvas model ook erg geschikt voor social media strategieën. Dit omdat er al heel snel een concreet beeld ontstaat wat iedereen vaak direct begrijpt. Want uit mijn ervaring ontbreekt het hier vaak aan overzicht. Hieronder wordt een afbeelding van het canvasmodel weergegeven (afbeelding 2.2.1 – Canvasmodel).

Afbeelding 2.2.1 – Canvasmodel

Business-Model-Canvasleuk-

Het canvasmodel bevat een aantal bouwstenen. In deze bouwstenen wordt ingevuld op welke wijze de organisatie hierin voorziet. De bouwstenen worden hieronder toegelicht:

  • Customer segments

De klantsegmenten die het bedrijf bedient.

  • Value propositions

De eigenschappen van de organisatie waarmee zij een streepje voor heeft op haar concurrenten.

  • Channels

De kanalen waarmee de klant de organisatie kan benaderen.

  • Customer Relationships

Het type relatie dat de organisatie met haar klantsegmenten heeft.

  • Revenue Streams

De wijze waarop de organisatie inkomsten verwerft.

  • Key Resources

De middelen die het mogelijk maken om de producten of diensten te realiseren.

  • Key Activities

De activiteiten waar de Key Resources worden toegepast.

  • Key Partnerships

De partners die nodig zijn om de bovengenoemde Key Activities te realiseren

  • Cost Structure

De belangrijkste kosten die het bedrijf maakt om de producten of diensten te realiseren.

http://www.slideshare.net/Alex.Osterwalder/creativity-world-forum-belgium

Uitvoering foto’s:

2013-07-11 11.14.32

Stap 1) de voorbereiding voor de sessie

Super handig bij de Hema te halen deze to-do memo met een stick randje om ze op de Business Canvas Model te plakken. Stroopwafels doen het naast een kop koffie ook altijd goed bij de opdrachtgever. Het is ook goed om een associatie ketting van te voren te doen om de geest en de ideeën bij de deelnemende partij wat los te joggen. De markeer stiften worden pas bij de derde selectie ronde gebruikt om de belangrijkste ideeën te prioriteren.

2013-07-11 14.21.48

Stap 2) het team gebruiken met post-its

Hiervoor gewoon een A3 papier pakken en je eigen Business Canvas Model tekenen. Ik heb het vaak geprobeerd met het aangeleverde model online maar deze is vaak te klein en niet handig om telkens te moeten printen. Dit is gewoon een goedkope en makkelijk oplossing die snel  te realiseren is. Zoals je kunt zien zijn de post-its wel belangrijk. Geef elke deelnemer een eigen kleur en zorg dat iedereen een bijdrage levert. Dat is de taak van de BMC begeleider. Elke canvas sessie verloopt in drie rondes.

2013-07-15 12.47.26\

Stap 3) het proces 3x herhalen

De eerste ronde is een soort van creatieve sessie waarbij je samen met de opdrachtgever en deelnemers zoveel mogelijk probeert neer te schrijven(dat wel relevant is). Vervolgens ga je iedereen langs en per persoon de blokken langs wat hij/zij heeft geformuleerd op de post-its en waarom. Dit proces herhaal je drie keer zodat je weet dat je niks vergeten bent en gezamenlijk het model invulling aan het geven bent.  Ik heb zelf gemerkt dat juist deze interactie sleutel is tot een concreet en juist ingevuld Business Canvas Model gezamenlijk kom je tot het juiste eind resultaat.

De laatste canvas ronde!

Bij de laatste ronde is het prioritiseren erg belangrijk en dwing je de opdrachtgever maar ook jezelf om alles zo concreet mogelijk te maken mijn voorkeur heeft altijd elke blok drie belangrijkste onderdeel te laten (her)formuleren. Dus bij het blok Customer Segment zorg je dat daar bijvoorbeeld: 1 Zorginstellingen regio Arnhem, 2 Gemeente Arnhem, 3 Cliënten uit Arnhem staat. Zo loop je elk bouwblok door totdat je bij de Value Proposition bent. Hierbij is het handig om in een zin of zeer kort verhaal neer te zetten wat deze kernwaardes zijn. Dit helpt de opdrachtgever(s) later in haar visie of missie beschrijving van haar organisatie.

Dit is natuurlijk wel afhankelijk wat je in het begin in het Canvas model stopt om concreet  te maken. Maar vaak begin je met kernwoorden in de Value Proposition en wordt dat later een heldere en duidelijke zin met deze kernwaardes erin verwerkt. Dit kan soms aardig stoeien zijn met de opdrachtgever maar maakt het zeer waardevol. Hier moet de Business model Canvas begeleider zeer aanwezig zijn en de opdrachtgever en deelnemers goed ondersteunen.

Dit zijn de eerste paar stappen van een sessie. Vervolgens wordt dit model verwerkt in een digitale versie en hieruit komen zeer specifieke vragen die weer samen met de opdrachtgever worden ingevuld en aangevuld. Hieruit ontstaat uiteindelijk een klein BMC rapport.

Koop Business Model Generation

Veel plezier!

Plaats een reactie

Protected by WP Anti Spam