Leren passief te beleggen

Mensen beleggen om verschillende redenen. Voor hun oudedagsvoorziening en pensioen, voor de aflossing van een hypotheek, om vermogen te beschermen of juist te vergroten. Nederlanders worden in steeds grotere mate zelf verantwoordelijk voor hun financiële toekomst. En beleggen is een van de meest slimme manieren om hiervoor te zorgen. Leuke weetje is dat ‘wij’ Nederlanders tijdens de oorlog tegen de Spanjaarden voor het eerste het concept van de ‘loterij‘ hebben uitgevonden en geïntroduceerd. Zoals je weet wordt het nog tot de dag van vandaag toegepast.

Neem bijvoorbeeld nou de ETF die hieronder worden toegelicht.

ETFs(indexfondsen) ook wel trackers genoemd en wordt gebaseerd op een index. Is het alleen voor passieve beleggers? Waar moet een belegger op letten? In de link hieronder zie je Maarten van der Pas praten met Freddy van Mulligen over ETFs.

Voordelen van ETF’s

Het grootste voordeel van ETF’s zijn de lagere beheerkosten. Die zijn ongeveer 0,4 procent vergeleken met de ongeveer 2 procent kosten van traditionele beleggingsfondsen. Men probeert niet slimmer te zijn dan de markt, en hoeft dus ook geen dure analisten in dienst te nemen. Een computerprogramma doet het meeste werk. Daarnaast zijn ETF’s in de regel volbelegd, en zitten er dus geen slecht renderende contanten in het fonds. Als belegger weet men zeker dat het resultaat van zijn investering niet slechter zal zijn dan die van de index, en loopt geen risico slachtoffer te worden van een fondsbeheerder met een onjuiste beleggingsvisie.

Het ETF is een relatief ‘nieuw’ middel van de aandelenmarkt wat kan gebruikt worden om op een gespreide manier manier te belegen op een gebaseerde index. Hiermee kan je jouw portfolio op een minder risico volle manier opbouwen. Wel moet je natuurlijk je onderzoek en huiswerk blijven doen voordat je erin gaat. Ik vind het wel rare opmerking over de beurs verslaan aangezien 1% van de brokers dit überhaupt  doet of kan…’the house is set up to win’.

http://www.morningstar.nl/nl/videoCenter/videoCenter.aspx?id=361168

Plaats een reactie

Protected by WP Anti Spam