Niet de Mud masters maar de Grebbeberg Masters!

Niet de Mud masters maar de Grebbeberg Masters

Op 10 oktober waren de GREBBEBERG MASTERS 2013 het idee is bedacht door C-CLAS en georganiseerd door de Koninklijke Landmacht en ik mocht mee. De dag begon met een tocht naar het mooie groene- maar afgelegen Rhenen om een kijkje te nemen hoe zo’n dag voor een woordvoeder en Sectie Communicatie verloopt. Super interessant dus en een kansje dat ik niet graag misloop.

Nadat ik uit de trein kwam spotte ik gelijk de sportbroeken en de legerrugzakken combinatie, dat maakte het gemakkelijker om de weg te vinden. Nadat er steeds meer militairen en medewerkers de ‘optocht’ aanvulde naar het Grebbenberg terrein was ik verrast. Het verbaasde mij hoeveel er allemaal midden in een maisveld was opgezet in zo’n korte tijd.

Heiko Hartsuijker - De start van de fietsers

Toen ik eenmaal in de tent stond was de sfeer om mij heen energiek. Verder had ik al snel mijn contactpersoon gespot en kreeg ik een heerlijke filter kopje koffie. Ik werd gekoppeld aan Suzanne van Rijn, zij was voor die dag de woordvoerder zoals dat heet. Nadat het tweede bakkie koffie erin zat, gingen wij naar de oprichters van de stichting van ‘De Gewonde Soldaat’. Dit zijn mensen van ‘De Gewonde Soldaat’. Deze vereniging strijdt voor begrip, erkenning en waardering voor (zwaar)gewonde militairen en veteranen. Zo ontmoette ik mede-oprichter Korporaal Rik Pieters en vond zijn drive en energie zeer indrukwekkend en inspirerend.

Eerste Grebbeberg Masters voor gewonde collega's groot succes

Nadat alle belangrijke punten van de dag waren doorgenomen en de kern van het verhaal was doorgesproken heb ik een deel van het mediateam van Defensie ontmoet. Met dit team heb ik de hele dag opgetrokken. Ik heb hierdoor veel geleerd over camerawerk, maar ook over fotografie- en communicatie aspecten. Op deze manier kon ik even een kijkje in het leven van een Defensie-fotograaf nemen. Dit was echt een unieke ervaring. Overigens had ik zelf ook een fotocamera meegekregen waar ik mooie plaatjes mee kon schieten. De ervaring van een echte fotograaf of cameraman, ofwel een vakman, is natuurlijk wel een ander verhaal.

Heiko Hartsuijker - De start van de hardlopers

Zelfs een stevig buitje hield te militairen niet tegen, zij waren bloedje fanatiek werd er zowel hardgelopen als gefietst. De variatie van mensen was mooi om te zien en daarnaast was er een duidelijk een broederschap gevoel aanwezig. De dag werd afgesloten met een overhandiging van het bedrag € 25.606,50 euro dat door zowel de militairen als sponsors bij elkaar gehaald is voor de vereniging van ‘de gewonde soldaat’.

Heiko Hartsuijker - Grebbeberg Militair Ereveld

Hieronder het officiële verhaal met wat extra feitjes en uitleg:

De eerste editie van de Grebbeberg Masters heeft € 25.606,50 euro opgeleverd. Gedachte van het evenement is om met en voor gewonde collega’s een sportieve prestatie te leveren. Het geld dat daarbij ingezameld wordt komt ten goede aan militairen die gewond raakten. Er deden 1.300 sportievelingen mee aan de loop- en de fietstocht, van wie 40 gewonde (ex-)militairen. De opbrengst gaat naar de Vereniging De Gewonde Soldaat.

 

Historische plek

Het evenement benadrukt de saamhorigheid en verbondenheid met gewonde collega’s. Initiatiefnemer van de Grebbeberg Masters is Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif. “Onze gewonde collega’s hebben offers gebracht voor de vrede en vrijheid en verdienen daarom onze waardering. Dat er veel gewonde collega’s meedoen, maakt deze dag extra bijzonder, op deze voor de landmacht historische plek.”

 

Erkenning en waardering

‘De Gewonde Soldaat’ strijdt voor begrip, erkenning en waardering voor (zwaar)gewonde militairen en veteranen. Medeoprichter Korporaal Rik Pieters deed met de fietstocht mee. Hij reed destijds in Afghanistan met zijn voertuig op een bermbom en raakte ernstig gewond. Dat gold ook voor groepsgenoot Dennis van Esch. Hij verloor beide benen bij de aanslag en deed net als Pieters mee aan de 40 kilometerronde op zijn hand bike.

Niet bij de pakken neer

“Fantastisch dat de landmacht dit organiseert”, zegt Pieters. “Hiermee geven de mensen aan dat ze aan ons denken. Het voelt als erkenning. Wij laten zien dat je niet bij de pakken neer moet zitten, maar juist moet tonen wat je nog wél kunt. Gewond, maar niet verslagen. Wij hopen volgend jaar deel te nemen aan Wounded Warriors in Amerika, de Olympische Spelen voor gewonde militairen.”

— bij Grebbeberg Militair Ereveld.

Hierbij de officiële bron de Facebookpagina van de Koninklijke Landmacht:https://www.facebook.com/photo.php?fbid=731299456885745&set=a.225280780820951.72941.225082630840766&type=1&theater

Plaats een reactie

Protected by WP Anti Spam