Niet kunnen slapen?

Dagelijks zijn wij altijd druk met van alles werk(carrière), studie(erkenning, diploma’s), kinderen(onze natuurlijke settle-drang) en ons social life niet te vergeten. Dit is ook logisch want we willen er iets van maken, toch? Alleen het is niet de bedoeling dat als wij net willen gaan slapen onze hersens in hyper-drive gaan om alles op dat moment te verwerken. Wat zorg dat wij blijven malen, malen en malen. Uiteindelijk gewoon niet kunnen slapen.

Dit hyper-drive moment is vaak ook een moment van helderheid net zoals je onder de douche staat en de meeste geweldige ideeën hebben. Dit kunnen wij ons aanleren om de gedachtes tot rust te brengen. Klinkt te zweverig? In de praktijk is het dat niet. We geven de gedachtes en ons zelf gewoon even een ‘rustmoment’ zodat het lichaam daarna volledig kan ontladen. Hieronder staan een aantal handige apps die ik zelf geprobeerd en getest heb en sommige gebruik ik dagelijks. Waarom deze apps gebruiken? Dit zorgt ervoor dat ik de volgende dag ook weer met volle energie maar met name meer focus kan beginnen. Ik hoop dat deze ervaringen en tips helpen zodat jij geen last meer hebt van niet kunnen slapen en meer rust in je gedachtestroom.

1 Flux

flux-shot

Wat doe de app? Flux zorgt ervoor dat het knal ‘blauwe licht’ van een digitaal device sterk wordt gedempt via een filter en zet jou en je lichaam alvast in een slaapmodus. Deze Flux app gebruik ik al een tijdje voor mijn Nexus e-reader, met name omdat het gewoon een stuk prettiger leest dan zo’n bak met licht in je slaapkamer s’avonds. Maar ik heb het blauw filter ook op mijn telefoon gezet aangezien dit mijn dagelijkse wekker is en je kijkt s’avonds toch altijd even erop. Flux draait mee met de dag/nacht cyclus dus overdag merk je het niet en s’avonds dempt hij automatisch het sterke blauwe licht. Dit kan met verschillende filters zelf is mijn favoriet de zachte bruine tint. https://justgetflux.com

Deze app is beschikbaar op Android als iPhone en PC

Prijs: Gratis

2  Pzizz Sleep

 

Als je serieus aan de slag wilt en zorgen dat je goed gereguleerd kan slapen is deze Pzizz app misschien wat voor jou. Deze app claimt zelfs de oplossing te zijn voor Slapeloosheid ( ik zou persoonlijk altijd eerst nog een dokter raadplegen als ik echt slapeloosheid zou hebben). Maar wij Google toch alles dus waarom niet op inspelen?

Deze onderbouwing komt vanuit het gebruik maken van wetenschappelijk technieken die uit de stroom van NLP (neurolinguistic programming) komen. Zo wordt er ook gebruik gemaakt van binaural beats dit verwijst naar een technologie die twee verschillende tonen genereert, een toon voor het linkeroor en een andere toon voor het rechteroor. Maar de app is wel wat prijzig. Daarvoor komt wel in de plaats dat dat je nooit meer naar de zelfde tune hoeft te luisteren. Want deze app gaat automatisch jouw nieuwe meditatie tunes maken. Dit is een voordeel want je bent snel klaar als je al twee keer op dezelfde tune hebt gemediteerd(ieder geval ik wel).  Je kunt ook van ambient(omgevingsgeluiden) houden en dan maakt dit niet veel voor je uit.

 iPhone devices kunnen gelijk aan de slag. Helaas is de app tijdelijk offline gehaald voor Android

Prijs: $4.99 – $10.99. Te duur? Er ook een $0.99 lite versie beschikbaar iTunes store.

3 Deep Sleep with Andrew Johnson

7f7c94ac

 

Dit is iets waar je van moet houden of leren te gebruiken is de ‘guided meditation‘ met een self-help-expert Andrew Johson(die mij aan Sean Connery laat denken). Het doel is om langzaam in een meer relaxte staat te komen. Met als einddoel om natuurlijk in een diepe slaap te komen. Met vriendelijke en zachte stem instructies voor ademhaling en ontspanning technieken, dit kan een waardevolle app zijn voor iedereen die iets nieuws wil proberen om lekker in slapen te komen. Want dit kan je gebruik voor het slapengaan in jouw slaapritueel. De app ziet er niet geweldig uit, maar werkt gewoon goed en is zeer toegankelijk. Hierbij kan een koptelefoon helpen die lekker zit.

Prijs:  $2.99

4 Nature Sounds Relax and Sleep(Natuurgeluiden relax & slapen)

Screen Shot 2016-04-13 at 23.36.59

 

Deze natuurmuziek apps zijn er enorm veel van, vele installeren ook hoop rommel op je mobiel. Dus zorg dat je het merk Zodinplex pakt met een  logo van een blaadje en een muzieknoot. Heerlijke weg dromen op natuurgeluiden en healing sounds van de natuur met deze app. Er zitten ook watergeluiden bij zoals de zee, regen waterval en nog vele meer. Zorgt dat je niet alleen lekker kan gaan slapen maar ook gewoon voor de ontspanning. Ik luister zelf altijd graag naar de roar of surf en de zee.

Deze app is beschikbaar voor Android devices.

Prijs: Gratis

5 Yoga – Wim Hof methode

Screen Shot 2015-12-02 at 13.44.47

Ik kende Wim Hof ook wel ‘the Iceman’  al een tijdje, was alleen sinds kort dat ik echt meer dan onder de indruk was van zijn prestaties. Want niet heel lang geleden is door een wetenschappelijk onderzoek dat uitgevoerd is door Radboudumc bewezen dat zijn meditatie en trainingstechnieken wel degelijk invloed hebben op ons lichaam. Wij kunnen o.a eigen innerlijke thermostaat regelen.

Het verhaal op TedX Amsterdam bekijken? Klik hier voor de video

Maar wie is Wim Hof?

Wim is een Nederlandse wereldrecord houder, avonturier en waaghals, vaak de bijnaam Iceman voor zijn vermogen om echt extreme koude te weerstaan​​. Hij behaalde negen wereldrecords, waaronder een wereldrecord voor het langste ijsbad. Wim brak zijn vorige wereldrecord door een verblijf van 1 uur 13 minuten en 48 seconden ondergedompeld in ijs bij Guinness World Records 2008 Hof beschrijft zijn vermogen om extreme koude temperaturen te weerstaan ​​als zijnde in staat om zijn eigen thermostaat omhoog te zetten met behulp van zijn hersenen.

Wim Hof heeft een methode ontwikkeld die zich kenmerkt door eenvoud en effectiviteit. De effecten en toepasbaarheid van deze methode worden door diverse wetenschappelijke instituten onderzocht, waaronder de Radboud Universiteit. De eerste resultaten tonen aan dat hij zijn autonome zenuwstelsel kan bereiken en zijn immuunsysteem kan beïnvloeden. Dit heeft tot gevolg dat toepassing van de Wim Hof Methode bijzonder belangrijk kan zijn op het gebied van volksgezondheid, sport en vele andere vlakken.

Yoga oefeningen:

Je komt uiteindelijk toch uit om een eigen reeks oefening die jouw bevallen, zo heb ik zelf ook een aantal verschillende oefeningen die ik doe voordat ik s’morgen opsta en einde van de avond als ik ga slapen. Dit helpt met name omdat het mijn ritueel is geworden van mijn lichaam. Hiermee vertel ik dus letterlijk, let op ik ga zo slapen of we moeten opstaan. Als je dit eenmalig gaat doen voor je slapen, begrijpt je lichaam het niet en lig je juist actief in bed. Dit is iets wat je moet aanleren en trainen, maar uiteindelijk geeft dit enorm veel rust en is je lichaam volledige ontspannen.

Wil je graag mijn oefeningsschema dat ik gebruik voordat ik ga slapen? Neem gerust even contact met mij op met de vermelding: oefeningsschema

Succes,

Namasté

Bronnen: 

http://www.innerfire.nl/files/wimhofmethode-presentatie.pdf

http://www.innerfire.nl/methode

http://mashable.com/2014/07/23/sleep-better-apps/?utm_cid=mash-com-G+-main-link

http://mashable.com/2010/06/24/iphone-better-sleep/ 

http://lifehacker.com/5817500/pzizz-helps-you-get-to-sleep-faster

Extra:

kan je ook nog gratis Omvana proberen met de 3 most important question deze is dus wel Engelse app. Het heeft ook een soort meditatie-marktplaats waar je gemakkelijk met paar kliks nieuwe meditatie en podcast kan verzamelen over dit topic, handige app.  Maar luister met name even rustig naar de 3 most important question.