Workshop: Speech Writing van Defensie

Workshop: Speech Writing van Defensie

Op 25 oktober mocht ik aanschuiven bij een Workshop over Speechwriting ‘ Baas over je eigen verhaal’ van Annelies Breedveld van het Ministerie van Defensie uit Den Haag. Nadat Annelies en ik geïntroduceerd waren aan elkaar via de middaglunch kon ik gelukkig nog aansluiten bij de workshop. Het onderwerp heeft in eerste instantie niet direct met mijn onderzoek naar Digitale Communicatie van jongeren tussen 12-14 jaar te maken. Maar het heeft wel raakvlakken met mijn vak ‘communicatie’.

Dit was daarom een kans om ook andere richtingen van het vak te leren kennen. Van de workshop heb ik geleerd dat het veel tijd, aandacht en voorbereiding kost om een perfecte speech te schrijven. Maar dit is niet alleen een proces dat de speechwriter ondergaat. Want dit moet samengaan met de spreker van het stuk. Daarnaast gaat er ook veel voorbereiding in het voorwerk zitten en het oefenen van de daadwerkelijke speech door de spreker.

Meedoen aan TEDx Amsterdam

Het werd mij pas later duidelijk dat Annelies Breedveld onder andere de speech voor Generaal van Uhm had geschreven tijdens TEDx in Amsterdam. Daarnaast heeft zij de speech van de dodenherdenking op 4 mei 2013 geschreven. Deze speech heeft niet alleen bij mij veel indruk gemaakt, maar is door velen goed ontvangen. Er waren zo’n 241.508 views en het aantal views stijgt nog steeds. Dit geeft goed aan hoe groot het effect kan zijn van een kwalitatieve speech.

1

 

 

Tijdens de workshop werd duidelijk dat een gezamenlijke voorbereiding tussen speechwriter en spreker gezamenlijk een krachtig verhaal kunnen neer zetten. Deze TEDx casus is ook ter sprake gekomen en geanalyseerd tijdens de workshop. Het is leuk om een kijkje achter de schermen te kunnen nemen. Wat mij opviel was met name hoeveel aandacht en tijd erin wordt gestoken om een verhaal echt tot leven te brengen. Daarbij is het ook een kunst om het goed te kunnen overbrengen op zo’n gevarieerd publiek wat bij TEDx zit. Zo is er ook van te voren een moodboard gemaakt om idee te krijgen van het publiek.

 

Wat ik heb meegekregen is dat het gaat om bruggen te kunnen slaan en een ‘common ground’ creëren met de zaal. Ook moet de persoonlijke touch van de spreker verweven zitten in een goed opgestelde speech gezamenlijk met een geloofwaardige visie. Dit maakt het hele verhaal authentiek en aangrijpend.

 

Workshop – Baas over je eigen verhaal

De workshops begon met een leuk, maar eigenlijk beschamend Youtube filmpje van Phil Davison. Dit was een Ohio kandidaat voor the treasurer rol in Ohio. Hij is het jammer genoeg niet geworden maar heeft wel een zeer memorabele video achter gelaten.

 

http://www.youtube.com/watch?v=UhV5RgcNJjE

 

Vervolgens kwam er een oude bekende video langs met de naam ‘The Social Media Revolution 2013’. Deze video gaat met name over de snelheid waarmee Social media de huidige wereld heeft veroverd en haar tot op de dag van vandaag heeft veranderd. Als je de video nog niet gezien hebt is het leuk om deze even te bekijken (duurt  4 minuten).

Tip: deze video is ook een leuke aandachtstrekker om je presentatie over Social media of vergelijkbare onderwerp te starten.

Wat mij verder nog opviel is dat veel van de principes van een “goed verhaal in elkaar sleutelen” direct te koppelen zijn aan kwalitatieve content schrijven voor de Social media kanalen zoals Facebook, Twitter en LinkedIn. Ik zal straks even de theorie toelichten die ik hem meegekregen van deze dag.

 

http://www.youtube.com/watch?v=0eUeL3n7fDs

De techniek van het koken

Wat mij gelijk aansprak was de ‘Less is more’ en ‘Show, don’t tell’ quotes die steeds terug kwamen in de workshop. Daarnaast was de aangereikte structuur duidelijk. Het ging hier om een metafoor van een gerecht wat je gaat creëren. Beeldend schrijven en warme woorden gebruiken werd ook aangeraden.

1)     Je bedenkt eerst goed over welke ingrediënten zoals smaken, kleuren en vormen het beste samengaan in een gerecht. Nadat je hier zorgvuldig een keuze uit hebt gemaakt komt het neer op de bereiding van de ingrediënten. Gebruik ook gerust een kookboek (schrijfplan) al is dit 1 ingrediënten, 2 bereiding  en 3 serveren.

2)     Dus de bereiding is bijvoorbeeld te kijken wat past bij de spreker, wat is zijn eigen verhaal en hoe kan dat verwerkt worden tot een interessante speech. Hier goed op inspelen kan het verhaal tot een succes maken. Gebruik vooral geen moeilijke bereidingentechnieken (woorden) die je nog niet begrijpt. Denk weer aan ‘Less is more’ en ‘show, don’t tell’ (variaties zijn eat it, dont tweet it) dus probeer de essentie van het koken (verhaal) te pakken. Waar gaat het nou echt om? En schrijf dit zo kort en simpel mogelijk op. Het is juist de kunst van het weglaten en begrijpelijk maken waar het vakmanschap in zit.

Hoeveel mensen schrijven  en geven input voor een speech?

Dit hangt af natuurlijk wat voor speech en voor wie je hem schrijft. Maar vaak is de chef-kok ook solo bezig met het perfectioneren en creëren van het ‘perfecte’ gerecht.

3)     Als laatste komt het serveren van het gerecht en dit gebeurt dus ook weer samen met de spreker. Oefen, oefen en oefen samen de speech door en zorg dat de omgeving, locatie en het publiek herkenbaar is voor de spreker. Hij moet het vertrouwen hebben in de locatie en de mensen tegenover wie hij gaat praten.

 

De gespannen toespraak van Sen. Robert F Kennedy

Wij krijgen tijdens de workshop ook nog de bekende speech van Sen. Robert F. Kennedy te zien over de dood van Martin Luther King in Indianapolis, Indiana op 4 april in 1968.

Deze speech werd sterk afgeraden door al zijn adviseurs en Politie omdat heel Amerika op dat moment in onrust was vanwege de dood van Martin Luther King. Daarbij was de kans op een ontvoering of lynchpartij aanwezig in de achterstandsbuurt waar hij de speech ging houden. Maar meneer Sen. Robert F Kennedy was vast beraden om zijn toespraak/speech te houden. Zie hieronder de indrukwekkende speech die hij toch heeft gehouden.

 

Het Model

Er is een bepaalde opbouw die Robert F. Kennedy en andere bekende sprekers zoals Winston Churchill, Martin Luther King, Gandhi maar ook Obama hebben gebruikt. Voor meer bekende speeches check deze link of de Wiki lijst. Deze opbouw gebeurt ook met de kracht van 3 en de herhaling die in een tekst voorkomt zoals in de toespraak van Martin Luther King “I have a dream”. Denk maar aan bekende popsongs die eindeloos blijven hangen in je hoofd. Tijdens de workshop werd onder andere dit model aangereikt:

Inform – Informeren en eerlijk zijn over het nieuws of het bericht dat verteld wordt

Create understanding – Ook wel ‘common ground’ genoemd of gezamenlijk draagvlak.

Reinforce values – Eigen waarden onderstrepen en laten zien welke dit zijn.

Change attitudes –Visie of toekomstbeeld schetsen en duidelijk maken waarom er verandering moet komen.

Elict Action – De ‘Call to Action’ genoemd, concreet wat wil je dat er gaat gebeuren?

 

De Boeken die werden genoemd?

Tijdens de workshop van Annelies Breedveld werd het boek van The Brain Rules aanbevolen als stof. John Medina is ook echt een interessant voorbeeld om even te bekijken.

“John Medina, author of “Brain Rules””

Ik vind zelf het boek van Dan Roam – Blah Blah Blah ook interessant in dit verband aangezien het gaat om het visualiseren van wat je aan het vertellen bent en de kennis die je wilt overbrengen. Oftewel weer terug gaan naar vroeger toen wij plaatjes in boeken mochten gebruiken om duidelijk te maken wat we bedoelde.

 

 


Power of Storys TEDx East

Nancy Duarte die bij TEDx praat over de opbouw van speeches, presentatie en storytelling. Dit is echt een aanrader om te kijken, de video is wel 18 minuten lang maar dat is het wel waard. Nancy Duarte heeft een model ontdekt hoe de opbouw van speeches, presentaties het meest succesvol zijn.

2

 

Zoals jullie zien ben ik nog lang geen vakman in het ‘Less is more’ theorie.  Ik vond het een interessante workshop om mee te mogen maken bij de Koninklijke Landmacht en ik heb hopelijk via dit blog ook weer mijn kennis kunnen delen. Via deze weg Annelies Breedveld nogmaals bedanken voor het delen van de kennis!

“If you knew how much work went into it, you wouldn’t call it genius.” ~Michelangelo

Plaats een reactie

Protected by WP Anti Spam